TV4-profilen Siavoush Fallahi berättar om tårarna i sändning

En ny röst i TV4:s VM-studio har berört både tittare och tyckare.

För Sportbladet ger Siavoush Fallahi sin syn på berömmet han fått, på sin roll i rutan och på tårarna i studion.

– Jag är en känslomänniska, jag har väldigt lätt till att gråta, säger han.

C Mores trogna fotbollstittare har sett honom i höstens sändningar av Serie A och La Liga.

För majoriteten av svenska folket är Siavoush Fallahi, 30, däremot en mer ny bekantskap.

PLUS: LISTA: VM-landslaget med vräkigaste boendet

Vid sidan av programledarna Anna Brolin och Frida Nordstrand och experterna Lotta Schelin, Kim Källström, Vicki Blommé, Henok Goitom och Mikael Lustig har Siavoush Fallahi deltagit i nästan varenda minut av C Mores och TV4:s VM-sändningar.

– Det har varit intensivt, konstaterar Fallahi.

Han funderar inte så mycket på faktumet att han nu står inför en stor del av svenska folket i stället för inför enbart fotbollsnördiga tittare.

– Framför allt är det roligt och givande och jag tänker inte så mycket på att det är fler som tittar på VM. Det är inte som vilka matcher som helst men matcherna i sig är inte så annorlunda, säger han och fortsätter:

– Det är mer att jag måste tänka på att jag kanske måste vara lite mer allmän och mindre specifik – hitta saker som folk som inte är så intresserade av fotboll kan vara intresserade av. Men det är egentligen bara roligt, för jag lär mig mycket medan jag gör det.

Siavoush Fallahi hyllades

Siavoush Fallahis inträde i en mästerskapsstudio har varit en succé, om man ska tro DN:s välkände tv-krönikör Johan Croneman.

”Han är väl det bästa som hänt dem på evigheter. Han är kunnig, cool och lugnet själv. Ett suveränt komplement till Kim Källström och Vicki Blommé bland annat. En expert som tillför något, helt spontant, och inte bara går på repeat”, skriver Croneman i en krönika i DN.

Fallahi är glad över berömmet från Croneman.

– Jag försöker att inte läsa så mycket. Men de som känner mig skriver till mig och är glada över att se mig prata om fotboll. För jag har alltid pratat lite för mycket om fotboll, säger han.

Fallahi har tidigare tillbringat flera år i Discoverys tv-hus. Bland annat har han jobbat som webbredaktör och med sociala medier och därför vet han att den positiva kritiken kan byta skepnad över en natt.

– Jag har läst många negativa krönikor, jag vet att det kan svänga snabbt. Med det sagt är det klart att om någon skriver positivt om mig så är jag väldigt glad.

– Det är onödigt att säga att man inte blir glad när man läser beröm om sig själv. Speciellt när jag vet att det är mycket enklare att kritisera än att berömma. Jag tycker att både vi och SVT gör väldigt bra sändningar men jag vet att det går väldigt snabbt att bli kritiserad i stället för hyllad. Med det sagt är det som gör mig mest glad att timmarna jobb som man har lagt ner får ett erkännande. Om man hade förberett sig så himla mycket och jobbat hårt varje dag och blivit kritiserad hade det varit svårt att smälta. Då hade man känt att all tid man hade lagt ned inte uppskattades.

Berättar om sin roll

Siavoush Fallahis uppgift i studion är att hitta journalistiska vinklar på fotbollen och på det politiskt präglade mästerskapet i stort.

– Sedan kanske jag är inne och tassar lite för mycket på det fotbollsmässiga men jag försöker alltid se till att ha tagit reda på tillräckligt mycket för att ha kött på benen när jag säger något, säger han.

– Jag ska ha koll på nyhetsläget, på spelarna och historierna bakom dem. Vilka okända spelare kan man hålla ögonen på? Vad har tränarna gjort innan? Och så händer det hela tiden saker under VM. Jag tror det är svårt för våra fotbollsexperter att vara med och ta ställning i frågor hela tiden.

– Säg till exempel i Iran-frågan. För mig är det lite enklare att ha en journalistisk vinkel på vissa politiska situationer. Med det sagt tycker jag också att experterna är pålästa om det poltiska läget och känner att de kan uttrycka sig.

Med ”Iran-frågan” syftar Siavoush Fallahi på de stora protesterna mot regimen som äger rum i landet just nu. Protesterna startade när den 22-åriga Mahsa Amini avled efter att ha gripits av polis på grund av att hon bar sin slöja på ”fel” sätt.

”Då brister det bara”

Irans VM-spelare visade att de står bakom folkets protester på gatorna när de vägrade sjunga med i nationalsången i sin premiärmatch mot England och Siavoush Fallahi blev känslosam i tv-studion när pratade om läget i Iran. Med tårar i ögonen tröstades han av Lotta Schelin.

– De som är ute på gatorna nu ger sina liv för frihet. Om inte mina föräldrar hade lyckats fly hade det kunnat vara jag. Det är något som slår en, säger Iran-bördige Fallahi om den känslosamma stunden.

– Vi fick se ett väldigt starkt reportage av Frida Nordstrand och när hon frågar hur det känns att se det, då brister det bara. När allt kommer omkring är jag bara människa och jag tror det är många i Sverige som befinner sig i samma situation som jag. Det är inte helt enkelt att prata om för många.

– Jag tror det är många som bär på tunga känslor som man inte uttrycker och saker som är svåra att diskutera som många inte har förståelse för. Så för mig var det faktiskt skönt att få uttrycka både mina känslor och det jag tycker. Problemet är att man ska göra det på en minut i tv och det här är långa, svåra diskussioner. Men då tog känslorna över. Jag är en känslomänniska, jag har väldigt lätt till att gråta. Det är sån jag är och det finns ingen anledning att gömma det för att man sitter i en studio.

Känner du att du hjälper andra att ge en röst när du pratar?

– Om jag kan hjälpa folk att prata ut om saker som är svåra att prata om blir jag väldigt glad. Det var kanske inte det jag hade tänkt men jag vet att framför allt män har svårt att uttrycka sig om saker som gör dem oroliga, ledsna och kanske rädda. Och att visa känslor. Jag tror att jag uttryckte något som väldigt många kan identifiera sig i. Det är inte bara iranier som drabbas eller är påverkade av den här situationen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN