Bilderna förbryllar dopningsexperten

Foto: tv2.no och Bildbyrån
SPORTBLADET

Två av Norges största skidstjärnor har stängts av för dopningsklassade brott och uppgifter tyder på att Ryssland systematiskt manipulerat sina utövares prover.

Nu sprids bilder på en norsk läkare som får experter att häpna.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Mads Kaggestad, tidigare proffscyklist och nu expert på norska TV2.

Norsk längdskidåkning är i kris sedan landets två bästa åkare åkt fast för otillåtna substanser.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader sedan han glömt att ansöka om medicinskt tillstånd för en tillåten astmamedicin han, och Therese Johaug är just nu tillfälligt avstängd – och under utredning – för att ha använt en läppsalva som innehöll det förbjudna ämnet clostebol.

Det – kombinerat med det kraftigt ifrågasatta användandet av astmamedicin – har lett till en gigantiskt debatt om huruvida det norska skidlandslaget agerar ärligt eller inte.

Ändå ligger vårt grannland i lä.

Förra veckan slog nämligen den andra delen av McLaren-rapporten ner som en bomb inom idrottsvärlden då den visade att 1 000 (!) ryska idrottare misstänks ha varit inblandade i ett statsstyrt dopningsprogram med sikte på sommar-OS i London 2012 och vinter-OS i Sotji 2014.

Positiva prover ska ha smugglats ut eller neutraliserats med salt och snabbkaffe och konspirationen ska enligt rapporten ha förgreningar ända upp till idrottsministern Vitalij Mutko.

Kort sammanfattat: är det någon gång dopningstester inte bör framstå som slappa, så är det nu.

”Bristfälliga rutiner”

Därför har bilderna på norska handbollslandslagets läkare, Nils Ivar Leraand, väckt reaktioner.

På bilderna lufsar han, helt obrydd, runt i arenans katakomber – bärandes på en plastburk.

Plastburken innehåller lagkaptenen Stine Bredal Oftedals urinprov, som hon lämnat direkt efter EM-semifinalen mot Frankrike.

– Stine fick lämna burken till mig i förtroende så att jag kunde vakta den medan hon gick igenom den mixade zonen. Det var okej för dopningskontrollanten, säger läkaren till norska TV2.

Mads Kaggestad – tidigare elitcyklist och numer expert på TV2, bland annat inom dopningsfrågor – är dock rejält förbryllad efter att ha sett bilderna.

– Jag har aldrig sett något liknande. Hade det där hänt inom cykelsporten eller andra sporter, så hade det blivit stora skandalrubriker. Det visar ju på bristfälliga rutiner. En läkare eller ledare ska inte kunna gå runt med prover utom synhåll för idrottaren. Proverna kan i värsta fall manipuleras, det skulle vara lätt för dem att utnyttja den typen av system, säger Kaggestad, som inte riktar några misstankar mot det norska handbollslandslaget, utan är tydligt med att det är principen han kritiserar.

”Inte trovärdigt”

Till historien hör också att det – efter finalen mellan Norge och Nederländarna – inte gjordes några dopningstester på någon av de norska spelarna.

– Jag hade förväntat mig att det skulle göras tester. Men personen som utförde testerna, en professor från Österrike, hade sagt att han skulle resa till Wien, säger norske läkaren Nils Ivar Leraand.

Mads Kaggestad tror inte sina öron.

– Att det inte görs några dopningstester efter en sådan viktig final är dåligt. Man kan inte ha ett sådant antidopningssystem och hävda att det är trovärdigt, säger han till norska TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM