Vetlanda chanslöst när polska förarna stoppats

Av:  TT

VM-tvåan Bartosz Zmarzlik stoppades.
VM-tvåan Bartosz Zmarzlik stoppades.

En skandal förstörde Vetlandas chanser i SM-kvartsfinalen i speedway.

Flera polska stjärnors klubbar vägrade släppa iväg förarna till Sverige.

Då hade Vetlanda inget att sätta emot Rospiggarna som tog semifinalplatsen.

Speedwayförarna är vana att resa Europa runt och tävla i flera nationella serier samtidigt, men plötsligt har flera polska klubbar stoppat sina stjärnor från att tävla i det svenska SM-slutspelet.

Risken för skador har angetts som orsak.

– Det är inte bra. De bryter den överenskommelse som finns mellan länderna, säger Mikael Holmstrand, ordförande i Elitspeedway Sverige, till Radiosporten.

Semifinaler nästa vecka

För Vetlanda blev avbräcket avgörande. Laget fick möta Rospiggarna i returmötet i kvartsfinalen utan sina tre polska förare, däribland världsstjärnan Bartosz Zmarzlik, som ligger tvåa i VM-serien.

Vetlanda förlorade första matchen mot Rospiggarna i Hallstavik med 42–48, men kunde inte vända på hemmaplan. Rospiggarna vann med 47–43, med Kim Nilsson som främste poängplockare, 12, och Timo Lahti på 10, hos upplänningarna.

I den andra semifinalen ledde Dackarna med 48–42 mot Lejonen inför den andra kvartsfinalen och kunde dra ifrån till utklassningssiffrorna 56–34.

I semifinalen väntar Smederna från Eskilstuna och Västervik som väljer sitt respektive motstånd senare under kvällen.

Semifinalerna körs 28 och 29 september.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.