Världens dyraste tycks ha tappat greppet

CJ Björk: Under hård press för första gången

Kansas City Chiefs var stora favoriter att nå Super Bowl igen, men nu är till och med slutspelsplatsen hotad. 

För första gången sedan sin kometartade entré i NFL är Patrick Mahomes under hård press.  

Världens dyraste idrottsman tycks bokstavligen tappat greppet.

Efter vinsten mot formstarka Buffalo Bills under måndagsnatten skickade Tennessee Titans tydliga signaler att de är ett topplag i AFC.

Titans var stora underdogs efter att de veckan dessförinnan givit ligans kanske sämsta lag NY Jets sin första vinst för säsongen. Min NFL-studiokollega Oscar Strauss kommenterade detta på ett träffsäkert vis: 

”Det här är anledningen till varför jag älskar NFL”.

Titans running back
Titans running back

Jag kan inte annat än instämma, tjusningen i att det är oförutsägbart och att ett lag ena veckan kan förlora mot ett bottenlag för att veckan efter omgruppera och slå ett av ligans bästa.

Har redan tio touchdowns

Titans enskilt viktigaste framgångsfaktor är runningback Derrick Henry. Henry leder löparligan med hela 783 yards vilket är 260 yards mer än den på andra plats och har redan samlat på sig hela tio touchdowns. Det som fascinerar mig med Henry är att han inte verkar bli det minsta sliten, snarare tvärtom. Han springer hårt och har ett snitt om 27 löpningar per spelad vecka.  

Titans lutar sig helt och hållet på sin runningbacks förmåga att springa över försvar vecka ut och vecka in och detta kommer även vara receptet vi får se ikväll när de möter Kansas City Chiefs.  

Kansas City Chiefs ligger i botten av sin division, en division som de med lätthet vunnit de senaste fem säsongerna.  

Narrativet lyder att ligan äntligen har anpassat sig till super-quarterbacken Patrick Mahomes och att Chiefs därmed är uträknade.  

Det som förvånar med Mahomes i år

Till viss del kan jag förstå argumentet då detta är en QB-centrerad liga. Men om vi ser till produktionen så ligger Chiefs anfall helt i linje med deras tidigare år, med ett i dagsläget andrarankat anfall när det kommer till yards framåt. Yards framåt tar de fortfarande primärt via wide receiver Tyreek Hill och tight end Travis Kelce som båda ligger i ligatoppen för sina respektive positioner.  

Det som förvånar lite är att Mahomes har varit riktigt slarvig med bollkontrollen hittills i år. Han har varit ansvarig för hela nio tappade bollinnehav (åtta interceptions och en fumble), detta är mer än vad Mahomes någonsin tillåtit under så kort tidsperiod i sina fyra säsonger som Chiefs QB1.

Mahomes är den första att poängtera att dessa misstag måste adresseras och åtgärdas om laget ska nå dit de vill. Alla lag siktar såklart alltid på Super Bowl, men Chiefs har under de senaste åren tagit patent på ligans favoritskap i AFC.  

Chiefs står dock nu mot en av de större utmaningarna de har haft under sin favorittyngda tid, och för att göra det än svårare så har de hittills haft det svårt att vinna mot lag i samma konferens. 

Patrick Mahomes.
Patrick Mahomes.

Chiefs i större behov av vinst

Det är lätt att fokusera på QB-positionens prestation när det kommer till ett lag, men det handlar som i all lagidrott alltid om de sammantagna prestationerna. Och när vi tittar på Chiefs i helhet så blir det tydligt att deras försvar har inlett säsongen sämre än vad de någonsin har gjort under Mahomeseran.  

Anfallets toppranking kan likväl läggas till arkivet om de har ett försvar som inte kan sätta stopp eller ge sitt anfall extra bollinnehav i form av interceptions eller framtvingade fumbles. I denna kategori som kallas för turnovers så tillhör Chiefs försvar bottenskiktet och kombinerat med anfallsslarvet så är de sammantaget sämst i ligan när det kommer till denna ack så viktiga bollsäkerhetsvariabel.  

Inför denna match så är det lätt att tro att Titans med sitt springtunga anfall kommer köra över Chiefs undermåliga försvar och sätta ännu hårdare press på favoriten. 

Dock så behöver vi inte gå längre tillbaka i tiden än två veckor och Titans förlust mot NY Jets för att konstatera att det inte går att ta ut segrar i förskott.  

Det vi på förhand vet är att Chiefs är i större behov av en vinst än Titans och desperation kan många gånger vara bränsle nog för ett lag att vända en negativ trend.  

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.