Krisplanen för att rädda en OS-biljett till Charlotte Kalla

Krisplanen ska rädda Charlotte Kallas OS-biljett.

Skidåkaren inleder med ett testpass under tisdagen.

– Vi får inte ut det som finns i henne just nu, säger tränaren Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla har sitt fjärde OS i sikte, men just nu är utsikterna för att kvittera ut en biljett av SOK mörka.

Efter en tredjeplats i det klassiska loppet I Gällivare i den nationella premiären, 48 sekunder efter Frida Karlsson, har 34-åringen varit i en nedåtgående spiral i världscupen.

Efter en 23:e och 18:e plats i Ruka blev det en 39:e plats i Lillehammers individuella skejtmil.

Det ledde till ett långt samtal med personliga tränaren Magnus Ingesson i lördags och ett beslut om att avstå kommande helgs tävlingar i Davos.

– Vi har vänt på alla stenar och landat i att det är bäst att bryta mönstret nu och agera. Man kan inte bara låta det fortgå, säger Magnus Ingesson.

Nu inleds jakten på en form som ska räcka för en OS-plats.

Teamet kring Charlotte Kalla lutar sig mot de tecken man sett tidigare i höst.

Charlotte Kalla hade en tuff helg.
Charlotte Kalla hade en tuff helg.

– Det vi vet med siffror är att efter magproblemen under lägret i Font Romeu var hon väldigt bra och allt gick uppåt. Vi har bra avstämningspass på band. Det var inte så längesedan det var en stark kropp, varför det viker är svårt att förstå. Vi har inte gjort något speciellt i träningen, förklarar Magnus Ingesson.

Även efter lägret på hög höjd i Val Senales svarade Kallas kropp fint, men när tävlingarna startade har resultaten uteblivit.

Teamet har nu lagt en träningsplan för kommande veckor. Exakt vad den innehåller vill Magnus Ingesson inte avslöja, men det blir ingen hårträning.

– Vi försöker nu göra allt vi kan i alla områden, ska man göra en ansats måste man göra det på allt. Hon kommer att träna på, men inte köra så mycket högintensivt utan mer jobba med basträning i syrerik miljö, säger Ingesson.

Eftersom Charlotte Kalla är en rutinerad åkare finns det en gedigen dokumentation av hennes fysiologiska värden. Uppgifterna är användbara i krisläget. Under tisdagen kommer hon att genomföra ett referenspass på rullband där man mäter bland annat mjölksyra och puls.

– Hon kör ett tröskelpass och ser på laktat på olika lutning på bandet och puls och då får man ett hum om hon ligger till, förklarar Ingesson.

Tour de Ski kan bli aktuellt

De tävlingar som varit och tävlingen i Davos är viktiga för uttagningen av OS-trupp. Helgen före jul presenterar SOK nya OS-klara åkare.

Men det kan finnas öppningar efter det och landslagschefen Anders Byström har tidigare sagt till Sportbladet att en rutinerad och framgångsrik mästerskapsåkare som Charlotte Kalla kan luta sig mot sina tidigare erfarenheter.

– Charlotte är fantastiskt bra på att toppa formen. Den formtoppningen hon gjorde till VM med den bakgrund hon hade då säger litegrann. Vi har möjlighet att argumentera för en sådan sak om vi ser att hon är på väg mot det, sa han

Det krävs dock att Charlotte Kalla visar resultat som "är  okej".

Är det Tour de Ski som gäller då?

– Kan vara aktuellt, men kanske inte är. Men visst hon måste tävla och visa att formen börjar komma, säger Ingesson.

Andra tävlingar som återstår är exempelvis Skandinaviska cupen efter nyår.

Enligt tränaren tar Charlotte Kalla bakslaget bra.

– Hon hanterar situationen väldigt bra. Det är lätt att bli uppgiven, men det är hon inte. Det är tufft och frustrerande när hon själv vet hur det var för ett tag sedan och hon själv inte kan sätta fingret på vad det är som är fel. Men hon är väldigt på att göra allt hon kan. Hon är just nu väldigt stark i huvudet tycker jag, hon tacklar det bra och kan se objektivt på det.  I ett sådant här läge med den form hon är i vill hon inte ens åka på OS, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.