Handboll

Staffan Olsson ny förbundskapten för Nederländerna

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Staffan Olsson gör comeback som handbollstränare.

Han gör det som ny förbundskapten för Nederländernas herrlandslag.

– Det här känns perfekt för mig, säger Olsson till Sportbladet.

Staffan Olsson lämnade topphandbollen när han slutade som assisterande tränare för PSG 2018.

Sedan dess har han haft mindre, kortare uppdrag som bland annat individuell utvecklingstränare i HK Varberg och sportchef i det amerikanska handbollsförbundet. Nu senast har han varit tränarmentor i Hammarby.

Men nu gör 58-åringen comeback i världshandbollen.

”Kanonkul att hoppa på”

I dag blev det klart att han blir ny förbundskapten för det nederländska landslaget som tog handbollsvärlden med storm i EM i januari när man med en attraktiv handboll slog ut både Ungern och Portugal innan man till slut blev tia i sitt blott andra mästerskap på 60 år.

– Det känns som ett jättekul och inspirerande jobb. Det är ett lag på frammarsch som spelade en väldigt fartfylld och positiv handboll i EM. De vill närma sig övriga topplagen i Europa och det tycker jag att det finns chanser till. Då kände jag att det här var kanonkul att hoppa på, säger Olsson när Sportbladet når honom.

Har du längtat efter topphandbollen?

– Både ja och nej. När man sitter och tittar på teve så längtar man tillbaka ibland. Men det här kändes så pass intressant att jag verkligen ville göra det.

Olsson har haft en del erbjudanden inom elithandbollen de senaste åren.

– Det var lite det här jag hoppades på: ett förbundskaptensjobb där det inte blir varje dag utan man slussas in i det efter att varit borta fyra år från topphandbollen. Det här känns perfekt för mig.

Staffan Olsson tar över Nederländernas herrlandslag.

Kontrakt över OS

Olsson har skrivit på ett tvåårskontrakt som alltså sträcker sig över ett eventuellt OS i Paris 2024.

Är OS ett mål för Nederländerna?

– Snarare en dröm. Det är lång väg dit. Då måste man först göra ett riktigt bra VM för att ens få kvala till OS. Vi får ta EM-kvalet nu först.

Hans första match med Nederländerna blir EM-kvalmatchen mot Belgien i oktober.

Nederländerna missade egentligen VM i Sverige/Polen i januari efter att förlorat mot Portugal i playoff. Men man fick sedan ett wild card till turneringen och ställs mot bland annat Norge i det inledande gruppspelet som avgörs i Krakow.

Därmed får Nederländerna svenskt vid rodret på både dam- och herrsidan. Per Johansson är sedan i våras förbundskapten för det framgångsrika damlandslaget.

– Staffan är en mycket entusiastisk och erfaren tränare. Som förbundstränare har han även erfarenhet av att bygga vidare på talangutveckling. Vi är därför väldigt stolta över att vi har kunnat utse någon av hans kaliber till vår nya förbundstränare. Vi är övertygade om att Staffan kommer att ta den holländska herrhandbollen vidare nu och i framtiden och vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete, säger förbundets sportchef Serge Rink i ett pressmeddelande.

Olsson kommer inte att ta med sig någon egen assisterande tränare från till exempel Sverige.

– De har varit tydliga med att de vill ha en nederländare som assistent till mig. Det är inga problem för mig utan kan vara bra med någon som har koll på den inhemska handbollen. Jag ska ner och träffa två kandidater snart, säger han.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Inside: Häng med till handbollens heliga graal

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Staffan Olsson