Svenska EM-siffran som förbluffar

Gottfridsson: ”Är det en 16-åring som sitter och räknar?”

Här är EM-siffran som förbluffar:

Sverige har bara skjutit tolv skott (sex mål) från distans på tre matcher.

– Det finns förbättringspotential där, säger Jim Gottfridsson.

Ryssland skjuter fyra gånger så mycket från distans.

Det svenska spelet under Glenn Solbergs ledning går ut på att få så många lägen från sexmeter som möjligt.

– Bollen går oftare i mål från sexmeter än niometer. I vårt spel vill vi så många avslut från sexmeter som möjligt, säger förbundskaptenen.

Det finns också en tendens i topphandbollen att man skjuter allt mindre från distans.

Men det går inte att komma från att Sverige, som inte imponerat i EM så här långt, skjutit anmärkningsvärt lite från niometer i turneringen. Man har bara åstadkommit tolv skott från distans, enligt de officiella statistiken, varav sex gått i mål, efter gruppspelets inledande tre matcher.

Mindre än hälften mot VM och OS

Jim Gottfridsson skrattar till när han får höra siffrorna.

– Jag vet inte om man ska lita på statistiken. Vem sitter och gör den. Är det en 16-åring som sitter och räknar eller är det någon professionell som ser handboll varje dag och har räknat niometerskott i 21 år? Jag stirrar mig inte blind på sånt, säger mittnian.

Men oavsett vem som räknar egentligen så är det mindre än hälften så många skott (och mål) per match från distans som Sverige hade i VM och OS i fjol (se faktaruta nedan).

Det är också minst av alla lag i EM, där snittet ligger på 5 mål och 11 skott per match.

Även om han är lätt skeptisk till siffran så tillstår Gottfridsson att Sverige kan skjuta lite mer utifrån.

– Tolv är kanske lite lite på tre matcher, absolut,. Det är något vi kan få till lite mer, inte minst med Jonathan Carlsbogård, Eric Johansson och Karl Wallinius som besitter den kraften. Vi pratar absolut om att bryta av med något skott då och då. Vi pratar också i vissa timeouter om att få fram skottet. Det finns förbättringspotential även där. Men med det sagt är det inte så att vi inte tror på det spelet som vi har, säger han.

Jim Gottfridsson.
Jim Gottfridsson.

”Då ska de släppa loss”

Kantspelaren Hampus Wanne:

– Vi har flera niometare, framför allt Jonte, Eric och Karl som har rejäla bössor. Jag skulle inte bli sur på någon av dem om de drar iväg något niometersskott. Jag har fullt förtroende för dem. Kommer de i rätt läge för att skjuta så ska de släppa loss.

Glenn Solberg:

– Det är klart att om motståndaren är defensiv så vill vi också ha avslut från distans.

Hade du gärna sett fler niometersskott så här långt i EM?

– Nja, det vi pratat mycket om är att vi ska försöka få lite längre spelföljder och ha ännu bättre bollsläpp än det vi har haft fram till nu. Får vi det på plats så tror jag att det kommer att se väldigt bra ut, säger Solberg.

Kvällens motståndare Ryssland är bland de mest skjutglada lagen utifrån: 52 skott (24 mål). Bara två lag (båda utslagna) är värre: Slovakien (68 avslut) och Litauen (53).

– Vi är två lag med olika filosofier. Deras är att skjuta mycket från niometer. Vår är en annan. Det är inget som är rätt eller fel. Det är helt enkelt två väldigt olika filosofier som man säkert kommer att se väldigt tydligt i matchen, säger Wanne.

– De har ett tungt skytte. Det är lite gamla skolan från när Ryssland var som bäst. De skjuter jäkla björnskott från 11–12 meter, säger Gottfridsson.

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.

Antal mål/skott per match från niometer

VM 2021

Sverige: 4,7/9,6

Alla lag: 5,7/14,2

OS 2021

Sverige: 4,2/9,5

Alla lag: 4,9/11,7

EM 2022

Sverige: 2,0/4,0

Alla lag: 5,0/11,0

Då spelar Sverige i mellanrundan

Torsdag 15.30: Ryssland-Sverige.

Fredag 18.00: Polen-Sverige.

Söndag 18.00: Tyskland-Sverige.

Tisdag 20.30: Sverige-Norge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.