Norges Ebba-fokus: ”Brutala realiteten”

SPORTBLADET

LAHTIS. Hela Sverige hyllade silver-Ebba efter sin stafettsträcka.

I Norge valde Dagbladet att fokusera på ”den brutala realiteten” som visade att 19-åringen bara hade åttonde bästa sträcktid.

Vad Ebba anser om succérubrikerna?

– Det är inte direkt jag som har uttalat mig om sådana grejer.

Efter det svenska stafettsilvret i går östes superlativ över det svenska laget och framförallt den unga VM-debutanten Ebba Andersson. På tredje sträckan körde hon ikapp finska Laura Mononen och gav Stina Nilsson en chans att gå i rygg på Krista Pärmäkoski på sista sträckan.

– Det är makalöst, fantastiskt, sa Anna Haag.

– Respektlöst, sa kungen.

Men bakom hyllningarna fanns också en annan bild. Sträcktiderna visade att Ebba Andersson hade åttonde sträcktid. Norska Dagbladet skriver om en ”brutal realitet” bakom den svenska talangens succé.

”Mononen som hade mardrömsdag”

På fem kilometer tappade hon 44 sekunder på Astrid Jacobsen och även klart mindre meriterade åkare som Elise Brocard, Italien, och Kornelia Kubinska, Polen, åkte snabbare.

”Vi tar det igen, Elise Brocard och Kornelia Kubinska. Med andra ord var det Laura Mononen som hade en mardrömsdag i spåren”, skriver Dagbladet.

Med ett knappt dygn sedan loppet bad Sportbladet Andersson att sätta loppet i perspektiv.

– Utifrån dagsform tycker jag att jag genomförde sträckan på ett bra sätt. Jag är jätteglad att vi kunde prestera så bra att det räckte till silver.

”Känner att jag har mer att ge”

Kan du ändå känna att det blev det för mycket hajp kring hur bra just din sträcka var, det pratades om bragd i rubriker?

– Ja det är inte direkt jag som har uttalat mig om sådan grejer. Jag tyckte jag gjorde ett stabilt lopp, men sen känner jag att jag har ännu mer att ge. Jag hoppas få ut det i morgon, säger hon.

Och faktum kvarstår, Ebba Andersson fixade exakt det som krävdes av henne i ett vanskligt läge. De svenska damtränarna menar att hyllningarna ändå är välförtjänta.

– Mononen gick ett ganska dåligt lopp, men det förhindrar inte att Ebba gjorde ett fantastiskt bra lopp. Det är tätt i tider och namnen hon möter är duktiga åkare, säger Ole Morten Iversen och fortsätter:

– Det mest imponerande, och som jag tror inte alla gjort lika bra, är att hon törs göra sitt lopp. Släppa 10–12 sekunder första kilometern men ändå hålla sig kall. Det gör loppet så fantastiskt bra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM