Rydqvist om sprickan i längdlandslaget

”Inte ett professionellt ledarskap”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Rydqvist sågar Ole Morten Iversen.
Foto: BILDBYRÅN, LASSE ALLARD
Maria Rydqvist sågar Ole Morten Iversen.

Maria Rydqvist är missnöjd med skidsäsongen, där hon petades från landslaget.

Nu berättar hon om en spricka mellan henne och landslagstränaren Ole Morten Iversen.

– Jag tycker att han behandlade mig som ett dagisbarn, säger 34-åringen till Sportbladet.

Maria Rydqvist var reserv på hemmaplan i VM för en månad sedan och petad under säsongen som hon beskriver som en besvikelse resultatmässigt.

I ett långt blogginlägg skriver längdskidåkaren nu också om en spricka mellan henne och nye landslagstränaren på damsidan, norrmannen Ole Morten Iversen.

Konflikten startade redan på årets första landslagsläger i augusti. Halvvägs in i lägret säger Rydqvist att hon får hon en oväntad tillrättavisning.

”Han frågar om jag inte gillar de andra tjejerna eftersom jag går ifrån maten tidigast av alla”, skriver hon bland annat.

”Träffade mig som pilar”

Svaret från Rydqvist, om att hon tror att alla har olika behov av egentid, ger en respons hon inte kunnat ana.

Denna förklaring verkar på något sätt provocera för istället för att godta detta följer en rejäl avhyvling om att eftersom att jag är sist in i gruppen så har jag mest att bevisa. Om att ifall det inte passar mig så behöver jag inte vara med i landslaget något mer! Ord som träffar mig som pilar och gör mig stum”, skriver hon i sin blogg.

När Sportbladet ringer upp Rydqvist berättar hon vidare. 34-åringen upplevde att Ole Morten Iversen inte tyckte att hon passade in i mallen om hur en kvinnlig skidåkare skulle vara, och att hon inte passade in i hans uppfattning om hur lagsammanhållningen skulle stärkas.

Hon tycker att de manliga och kvinnliga åkarna behandlats olika av (den manliga) ledningen.

– Det tror jag görs på ett omedvetet plan, men det är inte samma respekt och de styr damerna, som är mer fogliga, mer. Jag upplever en stor kunskapsbrist. Jag tycker att han (Ole-Morten) behandlade och bevakade mig som ett dagisbarn.

Påfallande är också hur det kommer sig att en av årets herråkare tillåts bo i egen stuga med sin familj och bara medverka på det han vill under ett landslagsläger, medan en damåkare blir avstängd för en utebliven samling efter att ha behövt ringa hem till sina barn?”, skriver hon på bloggen.

Iversen vill inte kommentera

Konflikterna fortsätter på nästa läger och därefter får Rydqvist beskedet från tränarna och längdchefen Johan Sares att hon inte får följa med på nästa läger.

Iversen vill inte kommentera det hela när Expressen frågar. Sares blir väldigt förvånad när samma tidning återberättar Rydqvists ord på bloggen, och kallar det en nyhet för honom.

Det gör i sin tur att Rydqvist blir förvånad.

– Det är konstigt att han inte känner till situationen eftersom han själv var med och tog beslutet att jag inte skulle vara med på lägret i höstas, säger Rydqvist som nu inte är särskilt hoppfull om att till slut få en vettig förklaring av ledningen.

Maria Rydqvist har inte velat sprida dålig energi till de andra åkarna och inte velat riskera sin egen säsong genom att dela med sig av historien tidigare. Men nu vill hon berätta – om inte annat för att hjälpa andra idrottare i liknande situationer.

Hon efterlyser en naturlig instans för aktiva att vända sig till om det skär sig med den sportsliga ledningen som man är beroende av. I längdlandslaget tror hon att det finns de som delar hennes uppfattning, även om de inte varit med om samma upplevelse.

– Jag tycker inte att det är ett professionellt ledarskap att behandla någon som de behandlade mig. Jag hoppas att andra aktiva vågar säga ifrån för man ska inte behöva känna sig så tillplattad, säger Rydqvist.

Publicerad: