”Då vet jag att jag är världens snabbaste”

avMalin Wahlberg

Foto: Pontus Lundahl/TT

ST. MORITZ. Hon har ett silver och ett brons. 

Nu går Frida Hansdotter för att knäcka Mikaela Shiffrin och knipa VM-guldet och den omdiskuterade titeln. 

– Jag vet att jag är världens snabbaste när allt fungerar, säger Hansdotter. 

På den sista presskonferensen inför VM är flera internationella medier på plats på det svenska åkarhotellet Waldhaus i Sils utanför St. Moritz. 

Alla vill prata med Frida Hansdotter

Men när en schweizisk journalist vill veta allt om svenskans släktskap med prins Daniel och undrar hur hon ser på att italienaren Christof Innerhofer tycker att hon är en av världscupens vackraste åkare blir det dålig stämning. 

– Äh, det är väl ganska enkelt att svara kort på de där frågorna, säger Hansdotter som hellre pratar om sina prestationer än privatlivet. 

– Det krävs nog lite för att ta sig inpå mig. Kommer man mig nära då är man väldigt nära, men jag gillar att vara lite privat. Eller så ställer ni fel frågor så att ni inte vet något om mig...

”Skulle vara konstigt”

Hansdotter gör sitt femte VM. I Schladming för fyra år sedan blev det ett brons, i Vail och Beaver Creek senast ett silver. 

I St. Mortiz går hon för valören som saknas. 

– Det skulle vara konstigt om jag sa att jag inte går för guld. Samtidigt är det många duktiga tjejer jag måste slå. 

Den duktigaste av dem alla heter Mikaela Shiffrin och är storfavorit till slalomguldet trots att Hansdotter slog henne senast i Flachau. Den 21-åriga amerikanskan tog sitt andra raka guld efter en hård duell med Hansdotter senast. 

– Jag tycker att det är fantastiskt kul när det är tajta race. Det har blivit mycket så med Mikaela att det är hon och jag och det har varit kul, men i år tycker jag att både (Veronika Velez) Zuzolova, Wendy (Holdener) och Petra (Vlhova) skulle kunna vara där och också fajtas rejält om medaljer. 

Hur trött blir du på frågorna om Shiffrin? 

– Jag blir inte så trött på dem. Hon är ju fantastiskt, vilken talang. Det vore konstigt om det inte blev mycket frågor om henne. Men som nu, inför VM, är det inte som att jag går och tänker på henne. Jag ska ju göra mitt jobb och mina åk, sedan får vi se vem som står överst på lördag. 

Tung start på säsongen

Hansdotter hade en tung start på säsongen, men hittade rätt med materialet innan jul och har varit på pallen i de två senaste tävlingarna. 

– Jag kämpade mig tillbaka och att i Flachau få känna att jag är världens snabbaste när jag får till det bär jag med mig. Det har gjort mig starkare, säger hon. 

Hansdotter har nämt just det, att hon är ”världens snabbaste” när allt fungerar, flera gånger inför VM. Men det är ett epitet som Shiffrin också har gjort anspråk på under säsongen. 

– Jag är besviken men jag vet att jag är den bästa slalomåkaren i världen så..., sa hon till Sportbladet efter urkörningen i Zagreb i januari. 

Efter dagens tävling kommer det inte längre att vara någon diskussion. 

Hansdotter, Shiffrin eller någon helt annan kommer att vinna VM-guld och kunna titulera sig världens bästa och snabbaste slalomåkare. 

Damernas första slalomåk börjar 09.45 på lördag och sänds i TV4 och Eurosport. Klockan 13.00 inleds andra åket.

ARTIKELN HANDLAR OM