Superhopp av hemmafavoriten

BELGRAD. Takkonstruktionen i Kombank Arena fick ett ordentligt hållbarhetstest, då hemmahopparen Ivana Spanovic landade på 7.24 i tredje omgången i damernas längd.

Världens längsta hopp i år.

– Men jag är inte förvånad, säger Michel Tornéus.

Det är nästan utsålt här i Kombank Arena den här avslutningsdagen och anledningen stavas naturligtvis Ivana Spanovic.

Den stora hemmafavoriten.

Hon infriade förväntningarna nästan direkt. Och världens längsta hopp i år följdes av vinterns högsta jubel.

En som beundrade hoppningen från läktaren var Michel Tornéus som är stallkamrat med serbiskan och har samma manager i svenskarna Daniel Wessfeldt och Stina Funke.

– Så jag har följt henne nära och vet hur stabil hon har varit i ett par år nu. Dessutom vet jag hur mycket hon sett fram mot den här tävlingen. Att få hoppa på hemmaplan ger en annan dimension, säger Tornéus.

Tävlingen avgjordes naturligtvis direkt med det där hoppet i tredje omgången. Ja, den var avgjord redan i den andra då hon hoppade 7.16.

Hennes 7.24 är världens i särklass längsta hopp inomhus den här säsongen och hon slog sitt eget världsårsbästa som var 7.03.

Aldrig hoppat så långt

Det var också serbiskans längsta hopp någonsin. Tidigare hade hon hoppat 7.10 som längst utomhus och 7.07 inne.

Det är också världens tredje längsta hopp inomhus genom tiderna, där Heike Drechsler har världsrekordet med 7.37 från slutet av 80-talet.

Spanovics hopp är det längsta på 28 år.

Hon vann naturligtvis tävlingen helt överlägset och var den enda som hoppade över sju meter - tre gånger med 7.16, 7.17 och 7.24.

Och det hade blivit en fjärde om hon inte lagt sig i gropen och jublat efter sitt sista hopp. Även det en vit över sju meter.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.