Ny seger för supertalangen

Foto: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

I går blev han historisk som yngsta segraren någonsin i totala sprintcupen.

I dag vann Johannes Hösflot Kläbo, 20, masstarten över 15 kilometer vid världscupavslutningen i Quebec.

– Första segern på distans, det går inte att beskriva, säger han till Dagbladet.

Johannes Hösflot Kläbo har kallats den nya Petter Northug efter sin genombrottssäsong i världscupen. 

Efter dagens masstart på 15 kilometer klassiskt är det inte svårt att förstå varför. I ett lopp där dryga tjugotalet åkare hängde ihop till en spurtavslutning så manövrerade sig 20-åringen sig fram till slagläge in på upploppet. 

Där stakade han lätt ifrån landsmannen Niklas Dyrhaug till sin första seger på distanslopp i världscupen. 

– Kolla på Kläbos sista varv, hur han hittar postioner och tar sig fram. Han är så iskall när det bränner till, vilken skidåkare!, jublade SVT:s expert Anders Blomquist. 

Emil Jönsson bästa svensk

Segern kommer bara dagen efter att Hösflot Kläbo blivit historisk som den yngsta åkaren någonsin att vinna den totala sprintvärldscupen. 

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är otroligt att vinna sin första distansseger. Det går inte att beskriva.

Två svenskar var med in mot avslutningen, men varken Emil Jönsson, 12, eller Marcus Hellner, 19, hade något att göra med spurten om pallplatser att göra. 

Emil Jönsson var mäkta imponerad av Kläbo:

– Det är bara att buga, niga och låta sig imponeras. Herregud, skidsporten behöver det här och vi behöver ha det här som en käftsmäll inför sommaträningen också. Då får vi klämma till, för vi i Sverige har ett jobba att göra. Nu såg jag i alla fall honom när han sprutade i mål, det är positivt, säger han till Dagbladet.

Touren i Kanada avslutas med en jaktstart i morgon där Johannes Hösflot Kläbo går ut i 22 sekunders ledning. Bästa svensk är Emil Jönsson som är elva, dryga minuten från ledning.