Andersson: Hela pallen lyste av glädje – hoppas att du också gjorde det

Foto: REUTERS
Max Verstappen, Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.
SPORTBLADET

Lewis Hamilton lös av glädje efter sin femte seger i Kinas GP.
Det gjorde tvåan Sebastian Vettel också – precis som trean Max Verstappen.
Jag hoppas verkligen att du också gjorde det.

Det är inte ofta som vi har fått se tre nöjda och ärligt leende förare på prispallen efter ett F1-lopp de senaste åren. De tre senaste säsongerna har dominerats av Mercedes interna stallkamp där den förare som var sist av Nico Rosberg och Lewis Hamilton alltid tjurat när han tagit emot sitt pris. Dessförinnan tillhörde tjurskallarna ett team med röda tjurar på bilen, då var det Sebastian Vettel och Mark Webber som ofta var sura både på varandra och på placeringen.

Men i år har vi nya regler som gett F1 tyngre och mer krävande bilar, bilar som kräver maximalt jobb av förarna och efter ett så svårkört race som det i Kina stod det tre lyckliga herrar på prispallen.

Lewis Hamilton för att han tog sin första seger för ­säsongen.

Sebastian Vettel för att han trots en dålig start och ett feltajmat depåstopp körde upp sig till plats två.

Max Verstappen för att han fick briljera i blötan och köra upp sig från plats sexton till plats tre.

– Det blir säkert ett jämnt VM, kanske det jämnaste som jag har upplevt, sa Lewis Hamilton efteråt och då var han ändå med 2012 när säsongen inleddes med sju segrare lika många lopp och 2007 när han och teamkollegan Fernando Alonso lade så mycket kraft åt den interna kampen att de tappade en given VM-titel till Kimi Räikkönen i säsongsfinalen.

Foto: Toru Takahashi / TT / NTB Scanpix
Kinas Grand Prix.

Spännande säsong framför oss

Årets säsong inleddes med att Ferrari och Vettel vann i Australien sedan Mercedes gjort en felberäkning samtidigt som Ferrari lade upp helt rätt strategi. I Kina där det var blött och kallt var det Ferrari som gjorde ett strategiskt misstag genom att ta in Vettel för tidigt i depå medan Mercedes bytte från ett till två depåstopp vid precis rätt tillfälle. Lägg där till att Red Bull börjar få ordning på sin bil och plötsligt har vi tre team som kan vara med och slåss om segrar.

Det är tre team som har sex mycket kapabla förare vilket ger oss ypperliga förutsättningar för att vi har en ­spännande säsong framför oss.

Nu är det bara sex dagar till dess att nästa deltävling körs i Bahrain. Det betyder helt andra förutsättningar vilket återigen kan förändra styrkeförhållandena mellan stallen. Storstad, regn och 12 grader i Shanghai byts mot sol, öken, 35 grader och en måttlig vind som kan blåsa in små fina sandkorn över banan.

Med andra ord finns det goda möjligheter till ytterligare ett jämnt lopp som avslutas med att det står tre leende förare på prispallen.

ARTIKELN HANDLAR OM