”Det är ett tjuv- och rackarspel hela tiden”

SPORTBLADET

Säsongens tuffaste backe direkt i premiären.

Men Sverige har en fördel – tack vare förbundets tjuv- och rackarspel.

– Tidigare har man skrämt upp sig själv lite i onödan, men nu är vi förberedda, säger Magdalena Fjällström.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den alpina världscupen rullar igång i Sölden i helgen. För damerna betyder det säsongens största utmaning direkt. Backen i den österrikiska skidorten är brant, brantare än någon annan för storslalomåkarna. 

Men förra veckan fick de svenska åkarna träna i backen, vilket de inte fått göra tidigare säsonger. 

– Många vill in och träna i Åre inför OS eftersom det är världscuptävling i Kvitfjell så det är perfekt för oss att kunna skapa förutsättningar för att träna på ställen vi aldrig kommer in på annars, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter och fortsätter: 

– Det är ett tjuv- och rackarspel hela tiden och man måste vara på hugget för sådant här gör skillnad. Jag tror att det gör mer än man tror. Sölden är en väldigt tuff backe, förmodligen den tuffaste backen som tjejerna åker och att då få ligga där och träna några dagar tror jag är klar fördel.

”Ett lite orosmoment”

De svenska åkarna håller med. 

– Det är jätte, jättebra. Vi har inte gjort det tidigare år och då har man alltid kommit hit och det har varit så himla brant och så himla långt. Hux flux inte det inte lika tufft, säger Magdalena Fjällström och fortsätter: 

– Det är tufft, det tuffaste vi kör. Därför har man skrämt upp sig själv lite i onödan, men nu är vi förberedda så det känns bra. 

Sara Hector, som är det största svenska hoppet på damsidan i premiären, har också uppskattat att få träna i backen. 

– Det är grymt bra att få göra det. Nu har vi tränat lite brant för det är en konst att åka i olika backar. Men vi har inte tränat på is och det kommer det att vara så det är ett lite orosmoment, men vi får se. 

Hector kom tillbaka efter sin svåra knäskada i mitten av förra säsongen och känner sig i toppform. 

– Jag tror typ det faktiskt. Man man vet ju aldrig så jag ska inte måla upp massa superförväntningar nu för då kanske det inte går för det. Men det har gått ganska bra ändå faktiskt så det är roligt att ha det med sig. Man vet inte vart alla står så resultat kan man inte säga, men åkningsmässigt är jag där, säger hon. 

Sveriges 22 alpina världscupvinnare genom tiderna 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM