Wahlberg: Hansdotter måste bevisa att de har fel

Foto: Vesa Moilanen / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

LEVI. Mikaela Shiffrin visade att hon är mänsklig – Petra Vlhova att hon tagit ytterligare kliv.

Nu måste Frida Hansdotter bevisa att 22-åringarna har fel.

Det är bara en minusgrad i Levi, men förutom temperaturen är det mesta sig likt. Renar i backen, tomten på plats och Mikaela Shiffrin överst på pallen. 

Så såg det i alla fall ut efter det första åket. 

Shiffrin har bara missat pallen en gång i slalom sedan december 2014 och på de 21 världscuptävlingarna hon deltagit i sedan dess har det blivit 16 segrar. 

Det är sällan speciellt spännande när amerikanskan står på start. 

En 22-årig slovakiska ändrar på det.

Om Shiffrin tidigare bekymrat sig för Veronika Velez-Zuzolova, Wendy Holdener och Frida Hansdotter heter det största hotet nu Petra Vlhova. 

– Hon (Hansdotter) var i toppen i dag och det är några som kan vara väldigt snabba. Men den jag tycker är den bästa och mest disciplinerade slalomåkaren just nu är Petra, säger Shiffrin.

”Mer Mikaela än Mikaela själv”

Slovakiskan vann världscupavslutningen i Aspen före Shiffrin i fjol och var bara 21 hundradelar bakom amerikanskan efter det första åket i Levi. 

Efter det andra var hon tio före. 

Det kommer knappast som en blixt från klar himmel för Shiffrin. Amerikanskan och slovakiskan har tränat tillsammans och Shiffrins mamma och tränare Eileen har till och med beskrivit Vlhovas åkning som ”mer Mikaela än Mikaelas egen”. 

Shiffrin, som inför säsongen har tränat betydligt mindre slalom på grund av sin fartsatsning, håller med. 

– Det är väldigt coolt att se, men det är också lite tufft för mig. Hon är mer disciplinerad i sin skidåkning än jag är just nu. Det gör mig tuffare mot mig själv, ibland är det lite såhär ”Aah, det där är ju jag!”.

Ger Hansdotter något att tänka på

Medan Vlhova visade att hon har tagit ett kliv närmare och, i alla fall för dagen, förbi Shiffrin gjorde Hansdotter inte det. 

Över två sekunder efter toppduon ger svenskan något att tänka på – för jag tror inte att Hansdotter åker till Pyeongchang för att slåss om ett OS-brons. 

Levi är dock inte Hansdotters bästa backe (på elva försökt har det bara blivit en pallplats) och 31-åringen har definitivt mer att ge.

Shiffrin och Vlhova tror redan att slalomfajten kommer att stå mellan dem den här säsongen. 

Nu är det upp till Hansdotter att bevisa att de har fel.

Sveriges 22 alpina världscupvinnare genom tiderna 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM