”Det Stenmark sa var fantastiskt”

Legendaren Alberto Tomba om sin idol, livet efter karriären och VM

avMalin Wahlberg

Publicerad:
1 av 3 | Foto: AP

ZAGREB. Han är lika känd för sina segrar som för sin image.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Alberto Tomba om kärleken till Ingemar Stenmark, framgångarna och skitsnacket.

– När jag slutade var jag så trött, säger den nyblivne 50-åringen.

”Tomba la bomba” kommer ner i hotellobyn med svarta solglasögon och svart dunjacka. ­Hårsvallet är lika bra som på 80- och 90-talet och det är ingen överdrift att säga att rummet stannar upp när han k­liver ut ur hissen. ­Alberto Tomba drar blickar till sig och han får ställa upp på många ­mobilbilder innan han kan sätta sig ner vid ett bord med två glas med, vad som ser ut att vara, jordgubbssaft.

–  Ingemar är inte här, var är han?, frågar Tomba och smäller nävarna i bordet innan han fortsätter:

–  Jag skickade ett sms till honom när han fyllde 60 och vid jul. Vi hörs ibland, men det är svårt. Han använder inte telefonen på samma sätt som jag. Men han är i väldigt bra form, visst är han? Jag har sett när han hoppar (Stenmarks jämfotahopp från Mästarnas mästare).

”Det är bara kul”

Jo, han har varit med i Let’s dance också.

–  Har han!? Ingemar, min idol.

Tomba är, precis som många ­andra gamla stjärnor, på plats i Zagreb för 50-årsjubileumet av den alpina världscupen. Men ­ingen Ingemar Stenmark alltså.

–  När jag kommer hit får jag ­nästan mer jubel än Ivica Kostelic och många känner igen mig och vill ta bilder. Det är bara kul, säger Tomba.

”En dröm för mig”

Den nyblivne 50-åringen tog sin första VM-medalj när han knep bronset i Crans-Montana 1987.
I november samma år tog han ­sedan sin första världscupseger när han vann Sestrieres slalom. Två dagar senare tog han också ­segern i storslalom före Stenmark.

–  Det var en dröm för mig. Jag kommer ihåg att han sa ”Alberto är för stark, jag kan sluta åka ­skidor”, det var helt fantastiskt.

Tomba följde upp succén med dubbla OS-guld i Calgary året ­efter och hann med att ta ytter­ligare ett OS-guld, två OS-silver, två VM-guld och ett VM-brons innan han avslutade karriären som 31-åring 1998 med att vinna sin 50:e världscupseger.

Men lika känd för sina framgångar i backen är han för sina ­eskapader vid sidan om pisten. Han kallades bad boy, playboy, och skapade rubriker vart han än gick.

Ångrar sig

–  Folk med pennor skrev ­mycket skit om mig. När jag slutade var jag så trött, det var svårt. I Bologna, det är min stad, blir jag lämnad ifred. Men jag blev ­kallad Mafioso för att jag bodde i södern och körde Ferrari, det var dåligt.

Samtalet glider in på annat och det är ibland svårt att hänga med i svängarna. Han berättar att han har svårt att hitta den rätta, att han kommer ihåg att Stenmark också hade problem med sin flickvän för många år sedan och att han ångrar att han slutade så tidigt.

Innan vi slutar frågar jag om han har koll på de svenska åkarna och vad han tror om deras VM-chanser. ”La bomba” är optimistisk.

–  Ni har André Myhrer. Jag gillar att han kör stor­slalom också, det är bra. Sverige borde kunna ta några medaljer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM