”Skickar penisbilder och våldtäktsfilmer”

Nu slår handbollsstjärnan tillbaka: Började när jag var tio år

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Linnéa Claeson och några av de meddelanden hon fått. Bilden är ett montage.
Linnéa Claeson och några av de meddelanden hon fått. Bilden är ett montage.

Efter en SM-final får handbollsspelaren Linnéa Claeson mellan 20 och 30 meddelanden från okända män.

De kan innehålla allt från sexuella inviter till penisbilder och filmade bilder på våldtäkter.

Nu tar 25-åringen kampen mot de sexuella trakasserierna inom idrotten.

Linnéa Claeson är en av Sveriges mest framträdande handbollsspelare. Hon har vunnit VM-guld med både U18- och U20-landslaget samt spelat tre raka SM-finaler med Skuru IK. Men uppmärksamheten har inte bara gett positiva följder.

– Jag har fått såna här meddelanden ända sedan jag var tio-elva år men det har eskalerat sedan jag blev elitidrottare, började få framgångar med handbollen och mer publicitet. Då har det bara kommit fler meddelanden.

”Många blev chockade”

– När vi spelat tv-matcher brukar jag sitta på tåget hem och kolla igenom det. Jag orkar inte öppna allt jag ser, för du ser ganska tidigt vad det är för sort, men jag vill inte blunda för det heller och tro att det försvinner av sig själv för det gör det inte. Så jag öppnar vissa och det är av olika grad av helvete. Vissa raggar, andra är sexinviter och andra är kommentarer om min kropp. Det värsta är de som skickar penisbilder. Det är tråkigt. Vi vill fokusera på vår idrott. Vi är superseriösa, tränar hårt och satsar mot toppen allihopa men det blir som att vi inte tas på allvar när vi bemöts med det här. Vi kanske vann med tio och då vill jag höra vilken bra försvarsspelare jag är och vilka snygga mål jag gjorde. Inte att jag har snygga ben i mina korta shorts. Det är jävligt tråkigt.

Mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds, som vann OS-guld 2016, valde nyligen att stänga sin blogg sedan den fyllts av sexistiska kommentarer. För Linnéa Claeson är situationen som värst efter de mest uppmärksammade matcherna.

Efter en SM-final får 25-åringen mellan 20 och 30 mejl redan samma kväll och i ett försök att belysa de sexuella trakasserier hon, och många andra idrottare och kvinnor i allmänhet, dagligen utsätts för startade Claeson för två år sedan Instagram-kontot Assholesonline.

– Det började med att jag visade meddelanden jag fått för mina vänner. Det var penisbilder, sexinviter eller våldtäktsfilmer som folk skickat och många blev chockade och visste inte vad som pågick. Därför var det viktigt för mig att hitta ett sätt att visa problemen och få igång diskussionen för att försöka komma framåt. Jag fick stor respons och det märks att det här är ett ämne som berör. Det är väldigt mycket debatt i kommentarerna, många som engagerar sig med både positiva och negativa kommentarer och jag får också väldigt mycket mejl från kvinnor, men även män, som delar sina erfarenheter. Jag får otroligt mycket stöd men väldigt mycket hot också. Det är både ris och ros.

”Får väldigt mycket våldshot”

På kontot visar 25-åringen upp de meddelanden hon får och hur hon försöker bemöta dem med en ofta avväpnande humor som gjort kontot såväl omtalat som populärt.

– Jag tycker det är jätteviktigt att alla hittar ett eget sätt att hantera det på. Jag jobbar med humor för att distansera mig och visa att ansvaret ligger hos dem som skickar. Det är de som gör fel. Jag driver med dem tillbaka och tar makten över konversationen och det funkar för mig. Någon annan kanske bara vill ignorera och blockera eller polisanmäla. Det viktigaste är att hitta ett sätt som passar en själv.

Linnéa Claeson säger att hon fått rådet av polisen att inte berätta offentligt om hur hon hanterar de hot som kommer in men 25-åringen har tvingats se över sin egen säkerhet.

– Jag får väldigt mycket våldshot så jag får tänka på att vara försiktig men jag skulle ändå säga att det här är något som funnits där så länge att det inte påverkar mig så negativt. Det är också något som alltid finns där för många tjejer. Jag känner ingen tjejkompis som inte är rädd när hon går ensam hem på kvällen. Det är något konstant närvarande för kvinnor i vårt samhälle och det är otroligt tragiskt. Det finns absolut en hotbild och jag får försöka agera utifrån den men jag är van. Det är tråkigt att säga men jag är det.

Foto: PELLE B RJESSON / BILDBYR N

Är det värt det?

– Det tycker jag absolut. De här problemen är så stora och utbredda, jag får mejl varje dag från kvinnor som berättar om sina erfarenheter och det finns så många som behöver stöd och att någon orkar säga ifrån. Även de dagarna jag är rädd känner jag att det är värt det och att jag måste orka vara modig. Jag måste stå upp för mig själv och andra.

Nu uppmärksammas Linnéa Claesons kamp på KIT:s Instagram och i SR samt SVT där 25-åringen ska berätta sin historia de kommande dagarna. Då hoppas hon få ut sin uppmaning till såväl tjejer som killar inom idrotten och i samhället i stort.

– Jag hoppas rikta mig till tjejer och kvinnor och försöka förmedla att kvinnor kan stå upp för sig själva och andra men också till män och killar för att be om ett ansvarstagande. Jag vill att de både ska ta ansvar för sig själva men också för sina killkompisar. Om någon drar ett sexistiskt skämt förväntar jag mig att ni säger ifrån. Det är bara rimligt. Det handlar om civilkurage, medmänsklighet och att ändra attityderna. Oavsett om du drar skämtet själv eller ser någon annan kränka någon så är det ditt ansvar att säga ifrån. Jag tycker det är så otroligt grundläggande men det verkar finnas en brist på det i vårt samhälle.

Följ Linnéa Claesons Instagram-konto Assholesonline här.

Foto: https://www.instagram.com/assholesonline/
Ett inlägg från @assholesonline
Publicerad:

LÄS VIDARE