"Beslutet att inte åka en formalitet"

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

SÖDERHAMN. SM-veckan är redan inställd och nu har Johan Olsson mer eller mindre gett upp tanken på att åka med resten av landslaget på höghöjdsläger på måndag.

– Konsekvenserna av en senare nerresa är rätt omfattande, säger han i ett sms till Sportbladet.

Johan Olssons träning har mängdmässigt varit bättre än någonsin under årets säsong. Men precis när uppladdningen inför årets höjdpunkt skulle börja på allvar har en förkylning satt käppar i hjulet.

I förrgår berättade Sportbladet om hur Olsson bestämt sig för att ställa in hela SM-veckan.

Då bävade han också för hur det skulle kunna komma att påverka nerresan till höghöjdslägret i Seiser Alm. Och nu står det mer eller mindre klart att Olsson kommer att få korta ner den viktiga tiden på höjd.

”En förkylning tar en, två... ibland fem veckor”

– En förkylning med halsont tar minst en vecka att vara tillbaka i lätt träning. I bland två... ibland fem. Man blir ju frisk från ett virus när det läkt ut. Och just halsont är allvarligare ur träningssynpunkt och återgång till träning, skriver han i ett sms och fortsätter:

– Beslutet att inte åka på måndag är i stort sett bara en formalitet. Risken att jag äventyrar min och gruppens hälsa är för stor. Dessutom bör man vara i full träning för att ens överväga att träna på 1800 meter över havet.

Avstår troligen skiathlon

Exakt hur det här påverkar Johan Olssons VM-status och träning inför Lahtis är inte klart. VM-inleds den 23 februari med sprint, den första tänkbara distansen för Olsson är skiathlon-tävlingen den 25:e. Men Olsson och tränare Ola Ravald har länge diskuterat att stå över även den för att köpa sig tid till 15 kilometer klassiskt den 1 mars.

– Om han väljer bort skiathlon, som han funderar på, så tävlar han lite senare in i VM. Det påverkar lite. Avstår han har han en vecka till att spela på så ännu finns det gått om tid, säger Ola Ravald och fortsätter:

– Jag känner ingen panik ännu. Men är det om en vecka och han inte är igång så börjar det bli lite sådär.  Han måste ha några hårda pass innan han åker på höjd.

Johan Olsson är klar över att hans formtoppningsplanering kommer behöva ändras ordentligt efter sjukdomen.

– Konsekvenserna av en senare nerresa är rätt omfattande i min planering. Hur mycket återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM