Svenskstjärnan: ”Inte mycket pengar i den här sporten”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Hon har vunnit Europacupen två gånger på tre säsonger och siktar på guld i VM.

Hela sommaren har gått åt till att tävla, men trots det har den svenska bowlingstjärnan Jenny Wegner svårt att få det att gå ihop.

– Det är till och från som jag går runt. Det är inte särskilt mycket pengar i den här sporten, säger hon i en intervju med Sportbladet.

Med en tävling kvar har 23-åriga Jenny Wegner redan säkrat segern i årets Europacup. Det är andra gången på tre år som Perstorpsbowlaren vinner Europacupen och hon har etablerat sig som ett toppnamn inom världsbowlingen med en niondeplats på världsrankingen. Men det är hårt jobb som ligger bakom.

– Jag har varit hemma 15 timmar den här sommaren tror jag, annars har jag åkt runt och tävlat konstant. Men det känns skönt att få belöning för det hårda arbete man lägger ned, säger Jenny Wegner till Sportbladet.

Siktar på guld

I och med att Europacupens sista tävling i Norge är ointressant för Wegner är det nu VM i Las Vegas som hägrar om knappa två månader. Och hon har satt ribban högt.

– I och med att jag lägger ner så mycket jobb på det här så har jag också väldigt höga mål. Jag siktar på att komma hem med guld till Sverige, säger den 23-åriga stjärnbowlaren som åker tillsammans med tre lagkamrater till USA, däribland hennes yngre syster Cajsa.

Men att det ska gå lika lätt som i Europacupen är det inte tal om. I VM deltar alla de bästa spelarna och Jenny Wegner är beredd på tuffare motstånd.

– Det kommer bli mycket tuffare. Förutom USA så är Singapore väldigt bra. Asiatländerna har i regel många duktiga spelare, säger Wegner.

”Inte jättemycket pengar att tala om”

Wegner, som till vardags spelar för klubben BK Femtionian, säger att uppladdningen kräver mycket tid och koncentration. Men några pengar i potten är det inte tal om när det är mästerskapsdags.

– Nej, det är bara på Europatävlingar och PBA-touren som det är prispengar inblandade, säger Jenny Wegner.

Vad ligger summorna på?

– För att vinna PBA-touren får man 10 000 dollar (motsvarande 81 000 svenska kronor). Men sedan ska man skatta på det och så, så det är ju inte jättemycket pengar att tala om.

Går du runt på bowlingen?

– Till och från. Ibland är det tuffare. På somrarna är det många tävlingar så det gäller att placera sig bra där så man får sig en buffert inför vintern.

Jenny Wegner jobbar extra på förskola i Perstorp där hon bor. Men bowlingen tar upp så mycket tid att hon inte har möjlighet att jobba en vanlig ”åtta-till-fem-vecka”.

– Jag hinner inte jobba så mycket alls egentligen. Men nu ska jag börja extraknäcka lite på bowlinghallen också, så det är bra, säger hon.

”Måste bli bättre på att marknadsföra sporten”

Vad måste bowlingen göra för att sporten ska växa?

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra sporten. Belmonte (Jason), som är bäst nu har dock gått i bräschen litegrann och fått lite fart känns det som. Det gäller att få folk att förstå hur avancerad men samtidigt rolig sporten är.

Kanske kan Jenny Wegner och hennes lagkamrater få fart på intresset i Sverige genom att ”gräva guld” i Las Vegas i slutet av november.

– Jag tror vi har ganska stora chanser, vi har ett starkt lag så jag tror det blir ett bra år i år, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Las Vegas

Perstorp

Bowling