”Nu känner jag stopp i backarna här”

VAL DI FIEMME. Ebba Andersson pekas ut som det största hotet mot Therese Johaug efter tredje pallplatsen i Tour de Ski.

Själv vill 22-åringen inte ta i för mycket.

– Nu känner jag lite stopp i backarna här, säger hon.

Efter att ha tagit två tredjeplatser i Tour de Ski avancerade Ebba Andersson till en andraplats i masstarten i Val di Fiemme. 

Nu ligger svenskan femma i totalen med bara sex sekunder upp till pallen och 38 upp till ledande Therese Johaug.

– Ebba är den tuffaste konkurrenten till Therese. Men hon bör nog få med något från sprinten och inte låta Therese få några sekunder där, säger norske damtränaren Ole Morten Iversen.

”Fortfarande inte lyckats vinna”

Andersson själv har dock svårt att förlikas med tanken att hon nu är en internationell stjärna.

– Nu känner jag lite stopp i backarna här. Jag har fortfarande inte lyckats vinna ett världscuplopp, säger svensken och fortsätter: 

– Jag är fortfarande lika glad för varje pallplats som jag lyckas knipa. När det sker första gången är det som att man har brutit en barriär. För det är skillnad att vara trea och fyra. Det är ytterligare ett steg till att faktiskt vinna. Det är det som lockar allra mest just nu för mig.

”Kanske inte orkade”

Andersson slutade tvåa efter Astrid Uhrenholdt Jacobsen och före Katharina Henning. En oväntad pall för många.

– Jag är inte förvånad att Astrid är starkast, men att varken Therese eller Ingvild och vi tre i stället sitter här tror jag inte många hade siat om på förhand, säger Andersson. 

Blev du förvånad över att Johaug inte var uppe och drog så mycket som hon brukar? 

– Ja, lite. Jag försökte att ta rygg på henne för att jag verkligen trodde att hon skulle sätta upp ett hårt tempo från start. Men hon föll ju där i inledningen och såklart kan det ha påverkat lite. Hon kanske inte riktigt orkade det tempot som alla trodde på förhand, säger Andersson och fortsätter:

– Men jag tycker inte att ni ska snacka ner henne för mycket. 

I morgon väntar en klassisk sprint innan Tour de Ski avslutas med klättringen uppför Alpe Cermis. Andersson hoppas ha ett lika bra läge inför den sista etappen.

– Det är klart det är inspirerande, men först gäller det att ta sig igenom morgondagen så bra som möjligt. En klassisk sprint kommer vara utmanade för mig, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.