Längdskidor

Larmet: OS-spåren är förgiftade

Nya upptäckten: Kan leda till cancer

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Marken i de klassiska norska skidområdena Holmenkollen och Lillehammer är förgiftad.

Det konstaterar forskare och varnar för effekten av skidvalla på såväl naturen som människor hälsa, skriver norska Dagbladet.

– De här ämnena har visat sig ha effekter på hormonsystemet vilket kan leda till cancer, säger forskaren Randi Grønnestad till tidningen.

Svenska landslagsåkarna Frida Karlsson och Stina Nilsson uttryckte i slutet av november oro för sina föräldrars hälsa till en följd av fluorångorna vid skidvallning. Men det är inte bara de som är i direkt kontakt med materialet som drabbas av de i skidvärlden nu så omdiskuterade vallaprodukterna.

”Kan leda till cancer”

Norska Dagbladet kan genom mätningar från i juli i år nu visa att även marken vid de stora skidanläggningarna i landet förgiftats. Bland annat vid OS-spåren från 1994 i Lillehammer och på världscupanläggningen i Holmenkollen visar proverna förhöjda värden av flera högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, till en följd av att skidvalla spridits i naturen.

Charlotte Kalla i Holmenkollenspåret.

Bland kemikalierna forskarna beskriver som dominanta i testerna finns ämnen som är farliga för såväl människor som natur.

– De här ämnena har visat sig ha effekter på hormonsystemet vilket kan leda till cancer och obalans i många av kroppens system, säger norska forskaren Randi Grønnestad till Dagbladet.

”Kan inte bli av med dem”

Markerna i startområdena i Lillehammer och Holmenkollen har störst koncentration av ämnena. Dagbladets tester visar hur kemikalierna sedan sprids ut längs skidspåren där de tas upp av djur och transporteras vidare uppåt i näringskedjan.

Ju högre upp de kommer, desto högre blir koncentrationen av PFAS. Den största andelen av fluorkarboner återfinns därför hos djuren högst upp i näringskedjan. Där finns vi människor som kan få i oss ämnena genom intag av fisk, vilt, vatten och andra källor.

– Det kan bli problematiskt om de här ämnena stannar i naturen eftersom du inte kan bli av med dem. Ju mer du använder dem desto högre nivåer blir det, säger Randi Grønnestad.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk idrotts viktigaste pris spårlöst borta – bortglömt i 82 år: ”Det är sista chansen nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

PFAS