Tvingas be om ursäkt efter frågan

Norska journalisten fick stark kritik efter presskonferensen

Publicerad 2020-08-22

Petter Northugs presskonferens avslutades med frågor från pressen.

En av frågorna väckte starka reaktioner – så pass starka att frågeställaren tvingades be om ursäkt.

– Jag ber om ursäkt och lägger mig platt, säger journalisten till Trönder-Avisa.

Följ ämnen
Längdskidor

Han misstänks för fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav efter att i förra veckan ha stoppats av polis strax utanför Oslo.

I fredags talade Petter Northug ut för första gången sedan skandalen.

Efter 34-åringens tal var det fritt fram för journalisterna, som hade samlats till presskonferensen i Trondheim, att ställa frågor till den förre skidstjärnan.

”En arbetsolycka”

Trönder-Avisa var en av alla tidningar som var på plats. I slutet av frågestunden undrade deras journalist, tillika sportchef Emil Ringstad, om Northug har haft självmordstankar.

– Nej, svarade Northug.

Frågan väckte starka reaktioner och både Ringstad och lokaltidningen kritiserades kort därefter.

– Det var en miss. Jag ber om ursäkt och lägger mig platt, säger Emil Ringstad till sin egen tidning som gick ut och beklagade sig över frågan.

– Det här var en väldigt olycklig händelse som både journalisten och redaktionen ber om ursäkt för. Att ställa frågor om självmord i ett sådant sammanhang borde inte ha hänt, och jag är glad att journalisten direkt efter presskonferensen gick ut på sociala medier och bad om ursäkt för det som hände, säger chefredaktör John Arne Moen i ett uttalande.

Chefredaktören har också bett om ursäkt till Petter Northug, via Are Sörum Langås som är Northugs tidigare tränare och nära vän.

”Behöver hjälp”

Under presskonferensen erkände Petter Northug att han gjort sig skyldigt till både fortkörning och narkotikainnehav.

– Jag inser att jag behöver hjälp, det har gått över styr. Jag är motiverad att göra allt för att ta mig tillbaka. Jag har inte varit den förebild jag vill vara. Jag är desperat, jag har nått botten av mitt liv, sade Northug.

10 miljoner i jackpott: Expertens stryktips - allt om spikarna
här.

Följ ämnen i artikeln