Erik Niva: Han har levt ett extraordinärt liv

Nu kommer Martin Mutumbas självbiografi

Martin Mutumba och Erik Niva
Martin Mutumba och Erik Niva

Det finns material för fyra böcker.

Så sammanfattas Martin Mutumbas liv som nu släpps i en självbiografi ”Äkta hela vägen” – berättad av Erik Niva.

Från den första intervjun till nuvarande pressarbete har det tagit tre månader. Och den 27 augusti släpps Martin Mutumbas livshistoria, paketerat av Erik Niva.

– Han har levt ett fullständigt extraordinärt liv. En dag för Martin Mutumba är som en månad för en vanlig människa, för det är så oerhört mycket som händer och så oerhört mycket som pågår. Så mycket märkliga situationer. Hans liv har varit actionpackat, säger Erik Niva.

Har det varit svårt att sortera och välja innehåll?

– Jättesvårt. Det finns material för fyra böcker. Man får någonstans fundera kring vilka hisnande händelser som faktiskt har en mening och en betydelse, och vilka som bara är sinnessjuka anekdoter. För att det ska bli en bok i någorlunda rimligt format får man acceptera och stryka bort de sistnämnda.

Hur skulle du beskriva boken?

– Förhoppningsvis finns det en röd tråd och en chans att följa och förstå Mutumbas extremt slingriga väg. Men samtidigt har jag själv haft svårt att dra några slutsatser och komma med någon tydlig sensmoral. Martin står för en väldigt massa saker och symboliserar en väldigt massa saker. Men vilka slutsatser tar man med sig efter hans historia? Det blir upp till var och en att bestämma, för det finns inte ett tydligt och konkret svar på det.

Hur har det varit att jobba med Martin?

– Det har varit innehållsrikt. Martin är en ”extra allt-person” med ett liv som det ska rymmas väldigt mycket i. Bara att titta in i den verkligheten och leva lite grann i den har fått mig att förstå hur annorlunda livet kan se ut, säger Niva och fortsätter:

– Men han har varit bra och välvillig, samtidigt har han ju ändå förblivit Martin Mutumba med all sin rörighet. Det är inte så att han dyker upp när man har bestämt bara för att man har en överenskommelse, utan han dyker upp när livet tillåter. Sen jobbar han på med glatt humör, stort fokus och hög samarbetsvilja – tills livet kommer emellan nästa gång.

Har du större förståelse för honom nu?

– Absolut. Jag känner att jag har väldigt mycket större förståelse för vem han är och hur det har kunnat bli som det har blivit för honom. Men Martin är så extrem och unik att det här är hans historia. På vissa sätt påminner hans historia om den som bärs av hundratusentals kids i de svenska miljonprogrammen. Men på ett annat sätt tror jag att han är helt ensam att fungera som han gör.

Om du måste välja en specifik del ur boken, vad blir det?

– Ja, då blir det det tråkiga svaret… Det går inte att bryta ut en specifik situation för att förkroppsliga ett helt liv och en hel berättelse. Då får jag vara defensiv och säga att folk får fan läsa själva.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fulla läktare!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.