Planen: Laborera i VM

”Har ett par matcher på oss”

Klar förlust i VM-genrepet mot Norge.

Men Sverige är långt ifrån färdigt som lag – och kommer att fortsätta laborera under VM.

– Vi har ett par matcher i början att utvecklas på, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

En svag kvart (plus några minuter i inledningen av andra halvlek) räckte för att supermakten Norge skulle avgöra VM-genrepet mot Sverige i Fukuoka.

Efter att Sverige hängt med i början av matchen ryckte Norge till 19–12 i paus och rivstartade sedan med att göra 5–1 i inledningen av den andra halvleken och ledde då med elva mål.

Sverige kom tillbaka något och andra halvlek slutade faktiskt 13–13. Och slutresultatet skrevs till 32–25 till Norge.

– 45 minuter var klart godkända men vi hade 15 minuter där vi reagerade för mycket i försvaret i stället för att agera. Vi blev passiva och glesa, säger förbundskapten Henrik Signell.

– Anfallsmässigt var det lite otajmat, vi tog några för tidiga och ärliga avslut, bearbetade inte tillräckligt och hade för lite tålamod.

Bella tillbaka

Men det fanns ursäkter, i alla fall till att tajmingen och samspelet saknades. Signell gick runt på alla 18 spelare i truppen och använde sig av mängder med olika konstellationer både bakåt och framåt.

– Men det var ändå en bra värdemätare.

Han vill inte lyfta fram någon enskild spelare i matchen.

– Det var ingen som stack ut.

Isabelle Gulldén gjorde sin första landskamp på nästan ett år. Hon födde ju en son i juli. Hon delade systerligt med de andra mittniorna och alla fick 20 minuter var.

– Det är alltid kul att spela, men jag har en bit kvar innan jag är där jag vill vara. Men jag tycker att det går bättre och bättre hela tiden, säger 30-åringen till handbollslandslagets.se.

Lyckligtvis åkte laget heller inte på någon skadesmäll utan till skillnad från flera andra mästerskap de senaste åren är alla i truppen redo för spel direkt i VM.

Inleder mot två blåbär

Nu har man två träningar kvar före premiären på lördag mot Kongo-Kinshasa.

Men tanken är inte att Sverige, där nyckelspelare som Isabelle Gulldén och Hanna Blomstrand går en kamp mot klockan för att komma i form och där halv truppen som gick till VM-semifinal för två år sedan saknas, ska vara ”färdigt” till premiären.

Sverige har nämligen fått en drömlottning i det inledande gruppspelet och börjar med att möta två blåbär, Kongo-Kinshasa och Kina, innan det blir lite tuffare mot värdnationen Japan i tredje matchen.

– Vi har ett par matcher i början att utvecklas på, säger Signell.

Han kommer att fortsätta laborera med uppställningarna också när VM har börjat.

– Det kommer att dröja ett tag in i turneringen innan vi hittat förstauppställningen. Det beror på att vi har en både bred och jämn trupp, tycker vi. Vi har ett par matcher på oss att se vilka konstellationer som fungerar.

Blågult ska ändå köra över Kongo-Kinshasa och Kina.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.