Johan Olsson har inget nytt uppdrag i skidlandslaget

Flerfaldiga mästerskapsmedaljören Johan Olsson har under säsongen varit landslagstränare med fokus på teknikutveckling.

I samband med bygget av en ny organisation har det varit tyst från Svenska skidförbundet.

Johan Olsson värderar inte tystnaden, men konstaterar:

– Ingen har hört av sig till mig.

Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo slutar som landslagstränare på herrsidan i skidlandslaget.

Den tredje länken i tränarstaben, Johan Olsson, har också avslutat det konsultuppdrag som han har haft under säsongen och det ser inte ut att bli någon fortsättning.

Den nya längdchefen Daniel Fåhraeus ska tillsätta en ny tränarstab och Johan Olsson, som vann 14 mästerskapsmedaljer som åkare, ser i dagsläget inte ut att ingå i den.

Johan Olsson, som har en djup kunskap och bred personlig erfarenhet av längdåkning, har verkat i en skräddarsydd roll som inneburit att han arbetat nära åkarna i syftet att bidra till deras tekniska utveckling.

– Jag har varit med på fyra läger under sommar och höst, berättar Johan Olsson.

Han har följt upp åkarnas framsteg och utmaningar under vintern.

– Det viktigaste när man jobbar som jag gör tycker jag är att utvärderingen från mig till åkare ska komma så fort som möjligt och den utvärderingen är redan gjord. Jag har också skickat en rapport till åkarna om vad jag tror, säger Johan Olsson.

Han har även haft en tät dialog med Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo.

”Att man inte tar upp en dialog...”

När det kommer till den grundliga utvärderingen som skidlandslagets ledning har genomfört har ingen annan ledare vänt sig till den före detta stjärnan för att få hans återkoppling på säsongen eller ge honom en feedback på det jobb som han genomfört.

– Jag har inte pratat med någon, men det får man respektera, säger han.

Johan Olsson är noga med att betona att han inte lägger någon värdering i att det inte har skett och betonar att han inte varit anställd.

Men är du förvånad?

– Ja, det kan jag nog vara. Att man inte tar upp en dialog och det är den sista april... Jag har jobbat en del timmar med laget.

Ifall det uppstår ett intresse, hur tänker du då?

– Ja, nu kanske det är lite sent... Träningen går igång. Skulle man vara intresserad skulle man tagit upp den bollen tidigare. Men det får man vara ödmjuk inför. Kanske har det varit så att åkarna tyckt att det är dags att gå vidare med nya tränare och ny input.

Kan du ge en kort summering om hur det svenska herrlaget står sig?

– Om man ska se rent tekniskt står de sig riktigt bra. Den största intrycket är att de varit angelägna, intresserade och jobbat hårt med tekniska bitar. Svårt tro de inte skulle vara samma sak på fysiska biten. De är roliga att jobba med, man får bra respons. De vill titta och analysera.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.