Basketligan herr

Så kan ligan kastas om

Av: 

Malin Wahlberg

Djurgården drar sig ur SBL.
Djurgården drar sig ur SBL.

SPORTBLADET

Djurgården kommer inte att spela i basketligan nästa säsong.

Nu kan hela seriesystemet kastas om. 

– Vi vänder på varenda sten, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska basketbollförbundet. 

Djurgården slutade sist i SBL, men fick ändå chansen att spela kvar i ligan eftersom ingen av lagen i Superettan bedömdes ha ekonomi och organisation för att gå upp. 

Men i dag kom beskedet att klubben drar sig ur ligan på grund av ekonomiska problem. Det innebär att det i dagsläget är nio lag klara för nästan säsong, men fler klubbar kan tvingas dra sig ur på grund av ekonomin. 

– Det är tufft, det är det. Men vi har gjort många kostnadslättnader för klubbarna. Vi tror att det har gjort så att de absolut flesta kommer kunna klara av att fortsätta, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på förbundet.

”Orimlig lösning”

Hur seriesystemet kommer att se ut nästa säsong är oklart. Det har funnits planer på att dela upp ligan i en A1- och A2-division. Men då skulle tre klubbar från superettan behöva flytta upp och ingen har visat intresse för det.

– Vi har inte stängt några varianter egentligen. Men i dagsläget ser det kanske inte så bra ut, säger Lundén. 

Sören Westin, ordförande för SBL:s ligaförening, tror inte heller på ett sådant upplägg. 

– Vi hade tänkt spela i en A1- och A2-serie med olika antal matcher i A1 och A2 vilket hade passat klubbarna bättre. Men i och med att Djurgården drog sig ur blir den lösningen orimlig, säger han.

”Kommer bli annorlunda”

Det mest troliga scenariot är en liga med åtta eller nio lag. Förhoppningen är att lagen ska spela 32 matcher, men också det kan ändras.

– Den är inte heller helt klart. Man kan gå ner till att lagen möter varandra tre gånger. Det lättar kostnadsbilden, men då har man inte lika mycket intäkter för hemmamatcherna. Därför blir det komplicerat, säger Lundén. 

Förbundet och ligaföreningen hoppas hitta en lösning så fort som möjligt. Men utvecklingen av coronaviruset kan ställa till ytterligare problem.

– Vi vill spela våra matcher inför publik. Det blir stora utmaningar om det inte är möjligt, då får alla problem. Man inser att det blir annorlunda efter corona, men vi måste planera utifrån ett huvudscenario och det bygger på åtta-nio lag, 32 matcher och att vi kan ha publik, säger Westin. 

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Kommer myten om sköna Bajen att överleva i nya lyxiga Hammarby?

ÄMNEN I ARTIKELN

Basketligan herr

Basket

Superettan