Calle Halfvarsson

Skidstjärnans udda VM-satsning

Lär sig laga mat hos stjärnkocken: Måste växa upp

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Lathet, en kräsen smak och krånglade mage har fått Calle Halfvarsson att agera.

På sin väg mot VM sladdar skidåkaren in i stjärnkockens kök.

– Någon gång måste man växa upp och laga sin egen mat, jag kan inte bara förlita mig på morsan.., säger Calle Halfvarsson med ett skratt.

När Calle Halfvarsson knäpper kockrocken i ett restaurangkök i Trollhättan är det inte bara ett torsdagsnöje. Det är inte heller enbart för att avlasta sin mor i vardagen som Calle skär nötkött som på sikt ska bli en lyxig råbiff att bjuda landslagskollegan Viktor Thorn på.

Initiativet att guidas av krögaren och kändiskocken Rickard Halleröd i Trollhättan har sitt ursprung i en djupare analys.

En av de första dagarna i mars hamnade Calle Halfvarsson i ett samtal med sina föräldrar. Skidåkarens sjukfrånvaro i vinterns världscup var nästan i nivå med den katastrofala säsongen 2016.

Magproblemen har blivit lika omdiskuterade som 31-åringens resultat i världscupen. Sjukdomsbilden utreds, men i den hårt belastade vårdtid som råder, dröjer besked.

En åtgärd som Calle Halfvarsson själv kan göra är att få rätt näring i sig.

– Jag tror många problem kommer från magen. Inflammationen i tarmarna gör att man blir mer mottaglig. Jag vill skärpa min kost är en del. Jag gör inte fel i träningen, men jag måste hålla mig frisk. Vi snackade då om att jag kunde äta hemma hos mamma och pappa varje dag. Men jag måste försöka fixa och laga egen mat också, det går inte bara att förlita sig på mamma..., säger Calle Halfvarsson och skrattar innan han fortsätter:

– Jag vill lära mig att laga näringsrik mat. De behöver inte vara världens bästa smårätter, utan bra mat som passar för min skidåkning, Så man får i sig bra med protein och kolhydrater. Jag är lite lat och äter hellre ute om jag inte är hos mamma.

Calle Halfvarsson hos kocken Rickard Halleröd på Albert Kök i Trollhättan.

”Fick ihop en majonnäs”

Under torsdagen fick han inspiration och en lektion att ta med hem till nya huset och nya köket. Den framgångsrika stjärnkocken Rickard Halleröd tror att det finns hopp för landslagsåkaren:

– Det gör ju det... jag tror att han tände till ordentligt. Han var duktig, fick ihop en majonnäs utan att den skar sig, lugnt och metodiskt, säger han och fortsätter:

– Kosten är jätteviktigt. Det går att hitta bra vägar för att hitta maten god även om man måste ta hänsyn till vissa ingredienser. Vi sa att han ska höra av sig och boka in ett nytt pass.

Landslagskollegan Viktor Thorn får ta del av smaka på Calle Halfvarssons hantverk i köket.

Deras vägar har korsats i samband med Calle Halfvarssons nystart mot att bli världens främsta femmilsåkare. Landslagshoppet lägger en del av sin träningstid i Trollhättan där delar av hans nya team samlas.

– Alla här vill mig och min satsning väl, de vill att jag ska få lyckas och då tyckte han det var roligt också att hjälpa till. Kan Rickard lära mig laga lite mat är det guld värt, säger Calle.

Råbiffen blev en succé.

– Jag har fått lära mig laga världens godaste råbiff. Viktor var helt lyrisk!  Det är i grunden bara proteiner, säger Calle Halfvarsson.

Skidåkaren vispar hemmagjord majonnäs i köket på Alfred Hotell & Konferens.
Calle Halfvarsson halsar ostron.

”Lät som han blev frälst”

Rickard Halleröd passade också på att inviga de båda skidåkarna i ostronets värld.

Resultatet blev blandat.

– Det var första gången jag har smakat ostron. Det var en väldigt spännande smak. Vissa verkar hata det, vissa älskar det, konstaterar Calle Halfvarsson.

Vilken skara tillhör du?

– Jag hade inte samma reaktion som Viktor. Han lät som att han blev frälst, men jag måste nog lära mig att tycka om det. 

Vilken mat äter du helst?

– Jag är kräsen, jag vill äta bra mat. Det ska smaka bra och vara ett bra innehåll. Det blir mycket pasta och potatis, alltså mycket kolhydrater i vardagen.

Till vardags lär det bli annat än skaldjur och delikatesser.

Träningen kräver det.

Under dagarna i Trollhättan har han startat upp satsningen med nya tränaren Mattias Reck, som är framgångsrik inom proffscyklingens värld. Calle Halfvarsson hoppas att det, förutom seger på två hjul i Alliansloppet, ska leda till en medalj i vinterns skid-VM.

Den tunga träningen kommer senare i maj och i veckan har Calle Halfvarsson provat nya grepp. Han har kört med en wattmätare i stavarna för att kartlägga kraften i staktagen, metoden är väl prövad inom cykelsporten.

– Man ska kunna se i tekniken vilken kraft jag har nu och jämföra med högsommaren, höst och vinter för att se att jag utvecklas i styrka och teknik, säger Calle Halfvarsson.

– Effektmätningen kommer göra det mer detaljerat, vi kan se hur hårt man verkligen åker, säger tränaren Mattias Reck.

Ska bli snabbare i spurten

Han kommer tillsammans med förra landslagstränaren Mattias Nilsson staka ut ny en väg för Calle Halfvarsson, som har en del att bevisa efter några tyngre år.

– Det största målet har han satt till femmilen i VM, men det finns flera delmål. Det är inte jättestor skillnad att vara bra på tre eller fem mil kapacitetsmässigt. Han blir förhoppningsvis snabbare på både tre och fem mil, säger Mattias Reck och påpekar:

– Och vi ska locka tillbaka snabbheten. Det finns inte många åkare som är så starka att de kan gå i mål solo, det är viktigt att kunna spurta.

En del i upplägget blir att omdisponera träningstiden.

– Vi ska försöka minska ner på antalet dubbelpass. Att köra dubbelpass fem–sex dagar i veckan är krävande. Då tror jag man får bättre återhämtning om man kan köra enkelpass och träna lite hårdare vissa dagar. Den dagen du kör skithårt, ska du inte ut fisträna på eftermiddagen för att samla timmar. Totala mängden kommer nog inte ändras, säger Mattias Reck som fortsätter:

– Jag tror att den finns något att göra gällande intensiteten. Man kan ligga lite oftare i överfart, det som är tävlingsavgörande fort. Det stimulerar hjärtat och den grenspecifika uthålligheten.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Petter Northug har varit på glid sedan 2011

ÄMNEN I ARTIKELN

Calle Halfvarsson

Viktor Thorn