Stoppades senast – klarade gränsen igen

Åldern stoppade henne senast.

Nu har Emelie Fast återigen klarat EM-kvalgränsen.

– Förutsätter att hon blir uttagen, säger tränaren Johan Ekberg.

För två år sedan fick Emelie Fast inte delta vid kortbane-EM i Köpenhamn – trots att hon simmade under kvalgränsen. Då tretton år gamla Fast var för ung, åldersgränsen för seniormästerskap är fjorton år.

Nu är hon femton år gammal – och i dagens final på 50 meter bröstsim i junior-SM i Eskilstuna blev det såväl guld som nytt personligt rekord på tiden 30,56.

– Det var ett bra lopp, jag tror hon sänkte sitt personliga rekord med tre tiondelar. Hon har haft en väldigt bra träningsperiod, det var hon värd, säger Johan Ekberg, huvudtränare i Fasts klubb Södertörns simsällskap.

”Förutsätter att hon blir uttagen”

Fast ska simma fler lopp i kväll i senior-SM, som avgörs samtidigt, och ska fokusera på dem – men berättade för sin tränare att hon var nöjd efter rekordloppet, bara fem svenskor genom tiderna har simmat snabbare på distansen. Det svenska rekordet har Sophie Hansson på tiden 29,77 som hon simmade vid EM i Köpenhamn 2017.

Och nu hoppas Fast att hon blir uttagen i truppen som ska simma vid EM i Glasgow i början av december.

– Självklart är det förbundskaptenen som tar ut, men jag förutsätter att hon blir uttagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN