Tvingades fortsätta gå i VM: ”Trodde jag skulle dö”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Att gå fem mil är nog tufft under de extrema väderförhållandena i VM i Doha.

Polske Rafal Augustyn tvingades dessutom att gå ytterligare två kilometer efter en domarmiss.

– Det är en skandal. Man lekte med min hälsa och mitt liv, säger Augustyn till TVP Sport.

Friidrotts-VM i Doha hålls under extrema väderförhållanden, därför hålls långloppen under natten.

I damernas maraton tvingades 28 av 68 löpare att bryta och under herrarnas femmil i gång kunde den regerande mästaren Yohann Diniz inte fullfölja loppet.

– Han är så trött att han nästan inte var han befinner sig, sa franska landslagets presschef Nelson Monfort.

Rafal Augustyn från Polen tog sig visserligen i mål på 13:e plats i nattens lopp som genomfördes i 30-gradig värme. Men det var efter stor dramatik.

”Trodde jag skulle dö”

Hans GPS visade att han hade genomfört de 50 kilometerna, men domarna beordrade honom att gå en runda till. Totalt blev det 52 kilometer för Augustyn som var så utmattad att valde att inte protestera.

– Jag trodde jag skulle dö. Domaren skrek åt mig ”gå, gå!”, men jag svarade att det var över och att jag hade gått 50 kilometer. Jag ville gråta men det kom inga tårar eftersom jag var så uttorkad. Jag ville inte heller protestera för mycket för att riskera att bli diskad. Jag var ju själv helt förvirrad och på gränsen till att svimma, säger Augustyn till den polska tv-kanalen TVP Sport.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL

”Det är en skandal”

Han fortsätter:

– Det är en skandal. Man lekte med min hälsa och mitt liv genom att tvinga mig att gå ytterligare hela två kilometer med kritisk puls. Jag förstår inte hur ett sådant fel är möjligt med dagens teknik.

Enligt polsk media var det flera deltagare som tvingades gå en extra slinga.

Svenske Anatole Ibáñez slutade på tolfte plats.

Japanen Yusuke Suzuki vann nattens prövning på 4.04,20. Det var första gången i VM-historien som vinnaren inte gick i mål på under fyra timmar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN