Skidlandslagets läkare får sluta när teamet byggs om

”Ska minska personberoendet”

Magnus Oscarsson.
Magnus Oscarsson.

Skidlandslaget fortsätter att förändra sin organisation.

Magnus Oscarsson, som arbetat nära flera åkare under vintern, får inte nytt förtroende som landslagsläkare i det medicinska teamet.

– Vi ska försöka minska personberoendet, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till Sportbladet.

Skidlandslaget har efter all turbulens ändrat skepnad i vår. Nya ledare i viktiga roller har kommit in, tränarstaben har ändrats och nu sätts en medicinsk organisation.

I den kommer, bekräftar längdchefen Daniel Fåhraeus, Magnus Oscarsson inte längre att vara ansvarig läkare eller finnas i någon annan funktion.

– Han ska inte fortsätta i den rollen, vi ska hitta en annan lösning som är mindre personberoende är det tänkt, säger  Daniel Fåhraeus.

Magnus Oscarsson har haft ett konsultuppdrag för Svenska skidlandslaget och arbetat nära flera av åkarna. Bland annat Frida Karlsson, som tvingades till ett tävlingsstopp under säsongen på grund av avvikelser i ett hälsotest.

Uppdraget gick ut i månadsskiftet april/maj och förnyas inte.

– När vi tittar på organisationen kring hur vi ska lösa allt så försöker vi tänka nytt. Det blir en ny lösning för teamet, den rollen finns inte längre kvar, säger Fåhraeus.

Kommer det att vara flera läkare i det nya teamet?

– Jag vill inte avslöja det. Vi håller på och pratar med olika personer nu och med respekt till dem vill jag inte gå in på det. Det gäller generellt att få till ett mindre personberoende och få till en bred kompetens.

Har det framkommit i utvärderingarna att det varit för personberoende?

– Arbetsbelastningen blir ju tung på de ansvariga. Det är många inblandade och mycket kan hända under en säsong med många skador och sjukdomar. Magnus har tagit ett jätteansvar och jobbat hårt.

Sportbladet har tidigare i vinter frågat flera åkare om deras förtroende för Magnus Oscarsson och bilden som målats är att det varit stort. Men det har även funnits tankar på att de många skador som laget drabbats av behövs utredas.

”Gjort ett kanonjobb”

Enligt längdchefen har det inte riktats någon kritik mot Oscarsson.

– Han har gjort ett kanonjobb och är duktig och kompetensen är skyhög, påpekar Fåhraeus.

Magnus Oscarsson säger själv till Sportbladet att det inte finns någon konflikt, men att de har olika synsätt.

– Jag kan säga att jag tror på ett arbetssätt där man bygger på förtroende och bygger relationer och då är det svårt att det inte ska bli ett personberoende. Så vill jag jobba om jag ska vara ansvarig i en sådan verksamhet, säger Magnus Oscarsson.

Var du inställd på att fortsätta?

– Jag vill att det ska vara bra för de aktiva. Med rätt förutsättningar hade jag kunnat tänka mig fortsätta. Jag har funderat över förutsättningarna. Det är ett väldigt krävande jobb som kräver ett väldigt engagemang.

Är du besviken?

– Det är fantastiskt att få jobba med de aktiva. På det sättet är det jättetråkigt att lämna, man jobbar tajt med de aktiva och lär känna dem väl.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.