Sommarvärdar 2019

”Inte ofta man stöter på en 10-åring som är 1.83”

Amanda Zahuis sommarpratar i P1

Av: 

Emil Carlsvärd

SPORTBLADET

Basketstjärnan Amanda Zahui gör i år debut som sommarpratare.

Där pratar hon om sin uppväxt, att konstant bli nedtryckt på grund av sin kropp, sin hudfärg och sitt kön - samt om rollen hon tagit på sig för unga tjejer runt om i världen.

– Överallt blir kvinnor nedtryckta och tillsagda att ”vi inte kan eller ska”. Och att få vara ett levande bevis på att ”vi kan” och att ”vi gör”, är otroligt, säger Zahui i Sommar i P1.

Amanda Zahui, 25, är den andra basketspelaren efter Jonas Jerebko att hålla ett sommarprat i P1.

I sitt sommarprat, som sänds under fredagen, talar hon bland annat om sina framgångar i karriären – men allt har inte varit frid och fröjd för 25-åringen på vägen dit.

”Risken att hon inte kommer ha några vänner och bli mobbad är stor”

Tidigt i avsnittet berättar Zahui om ett läkarbesök hon gjorde tillsammans med sina föräldrar när hon var sju–åtta år.

– Hon (doktorn) tog upp vikt- och längdkartan. Pekar på var en normal flicka i min ålder ska stå på kartan, hur mycket hon ska väga och hur lång hon borde vara. Sedan pekar hon på den delen av kartan där jag är. Fingret letar sig långt ifrån det som räknas som normallängd- eller vikt. Jag är helt åt ”schotablätet”, som mamma skulle ha sagt, säger hon och fortsätter:

– Och så säger doktorn: ”Jo, men ni förstår. Amanda är ju för lång och för tung för sin ålder, ni kan ju se det här själva. Och risken att hon inte kommer ha några vänner och bli mobbad är stor. Men det finns olika sätt vi kan stoppa hennes växande på. Det är ju trots allt för hennes eget bästa”.

Blivit nedklankad hela livet

Stora delar av Amanda Zahuis sommarprat handlar just om hur andra människor, genom hela hennes liv, sett annorlunda på henne bara på grund av hennes längd, storlek, kön och hudfärg. Föräldrarna, där mamman är vit och pappan är svart, har stått bakom henne i vått och torrt.

Hon började spela basket som tioåring. Ett telefonsamtal mellan Zahuis mamma och en tränare fick henne att börja i ett lag, endast för att tränaren fick reda på hennes dåvarande längd.

– Det är inte ofta man stöter på en tioåring som är 1,83, säger Zahui.

Amanda Zahui

”Jag tror starkt att vi alla kan göra skillnad...”

Under en match, när hon var i elva–tolvårsåldern, drog Zahui på sig en foul och hamnade i bråk med en motståndarspelare. Tränaren valde då att sätta henne på bänken, för att det hela inte skulle eskalera.

Då, på vägen mot bänken, ropade en förälder från motståndarlaget från läktarplats:

”Din jävla negerapa, åk hem!”

”Är ett levande bevis - otroligt”

I dag lever Amanda Zahui sin dröm som professionell basketspelare i New York Liberty.

– Att spela i WNBA är fantastiskt. Men WNBA är inte bara en liga, utan också en plattform, säger Zahui och utvecklar sitt resonemang:

– Överallt blir kvinnor nedtryckta och tillsagda att ”vi inte kan eller ska”. Och att få vara ett levande bevis på att ”vi kan” och att ”vi gör”, är otroligt. Vi visar vägen till de som kommer efter oss, bryter ner lagar som går emot oss - allt för att nästa generation ska ha det lättare.

Hela avsnittet med Amanda Zahuis sommarprat i P1 finns att lyssna på här.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Amanda Zahui
Publisert:

LÄS VIDARE

Tipset: Så slutar kvartsfinalerna i basket-EM

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Basket

Amanda Zahui

Sommar i P1