Skidskytte

Öbergs nya succé – första vinsten i år

Av: 

Emelie Fredriksson

SPORTBLADET

Hanna Öbergs resultatrad inför VM imponerar.

Efter tre raka pallplatser kom en seger i det sista loppet.

– Verkligen skönt. När man har varit så nära några gånger så vill man stå överst också, säger hon.

Hanna Öberg har nosat på en världscupseger i flera lopp nu, men hon väntade till den absolut sista tävlingen före VM innan hon slog till med årets första seger individuellt.

Det blev bara en bom i masstarten i Pokljuka, i det nästsista skyttet, och när tävlingen skulle avgöras i sista skyttet var hon Öbergskt iskall.

Sköt på 18 sekunder

24-åringen sköt fullt och blixtsnabbt – på 18 sekunder – och gav inga andra åkare chansen.

– Jag var nästan lite förvånad när jag fick höra att min sista serie var på 18 sekunder för jag upplevde den själv inte som så snabb. Jag tyckte att jag hade ganska bra kontroll egentligen, säger Öberg.

Vad säger det om ditt skytte, att det känns kontrollerat vid 18 sekunder?

– Det säger ju att jag verkligen inte behöver stressa i alla fall! Det är bara att vara fokuserad och ta skott för skott så kommer jag skjuta på bra tider ändå.

”De får ha koll på mig”

Öberg kunde sedan hålla undan i spåret för Lisa Vittozzi, som var drygt sex sekunder efter i mål trots fullt skytte. Även trean Anais Bescond sköt fullt, men var knappt halvminuten efter svenskan.

Vad tror du att dina motståndare tänker kring ett sånt sista skytte som du gör i dag, nu inför VM?

– Haha... Jag visar att de får ha koll på mig också... Men det känns också bra för mitt självförtroende att göra en sådan serie och det kommer jag ta med till VM.

Hanna Öberg har valt ett upplägg där hon nobbat resor hem till Sverige. Istället har hon varit på resande fot länge, och tävlat flitigt. Även nu håller hon sig kvar i södra Europa fram till mästerskapet. I ungefär en vecka är hon på egen hand med pappan som coach.

Nöjd med valet att stanna

Ett val hon är väldigt nöjd med.

– Just nu känns det som ett väldigt bra beslut, att inte behöva ha de resdagarna som det skulle innebär om jag skulle åka hem nu. Jag hade bara varit hemma i en knapp vecka egentligen innan jag hade behövt åka och att ha två hela resdagar då... Det både sliter lite och innebär en ganska stor risk också att resa (med tanke på sjukdom).

Öberg kom tvåa i distansloppet i Pokljuka och var tvåa i sprinten och trea i jaktstarten förra helgen i Ruhpolding. Det gör dagens pallplats till den fjärde raka.

– Efter jul har jag fått ett helt annat lugn och självförtroende i min prestation. Det känns väldigt bra. Och det var verkligen skönt att kliva överst på pallen efter bra lopp som lett till pallplatser innan, man vill ju vinna också. Så det var kul.

ANNONS

Missa inte Djurgårdens heta playoff-rysare ikväll – streama direkt på Sportbladet!

Extern länk från Sportbladet

Se matchen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Flinck: Öberg har gjort ”allt” nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Hanna Öberg