Pernille Blumes fruktan: Ska jag dö?

avKristoffer Bergström

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Pernille Blume är tillbaka i bassängen igen.

I en intervju med danske TV2 berättar Sarah Sjöströms rival om fruktan för att blodproppen och hålet i hjärtat skulle kosta henne allt.

– Man kan inte undgå att fråga sig: ska jag dö? säger hon.

Stående bredvid varandra på startpallarna är de bittra konkurrenter. Men det finns händelser i simvärlden som går bortom hundradelar och medaljer.

Inom loppet av ett dygn berättade två av världens främsta simmare, båda rivaler till Sarah Sjöström, om sjukdom som drabbat dem. Japanskan Rikako Ikee har leukemi, danska Pernille Blume har opererats för en blodpropp och ett hål i hjärtat.

”Jag var lite rädd”

Fristilsspecialisten Blume, som tog OS-guld på 50 fritt 2016, skickade ut ett pressmeddelande i februari där hon beskrev sin åkomma. Sedan dess har hon inte givit någon större intervju förrän nu. För danska TV2 beskriver 24-åringen den stigande osäkerheten när kroppens viktigaste muskel inte betedde sig som förut.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Skulle hon kunna simma igen? Skulle hon dö?

– Jag var lite rädd för att de skulle in och operera hjärtat. Jag var rädd för rehabilitering och för att börja simma igen. Skulle min kropp vara densamma igen? Kommer detta att avsluta min karriär? säger Blume.

Fortsatt osäker på framtiden

En första prognos sa att hjärtfelet var kroniskt, men operationen i december var lyckad och nu ser Blume inga tydliga hinder för att återvända till den världselit där hon varit bofast de senaste fem åren.

Men osäker?

Ja, fortfarande.

– Jag har väldigt, väldigt svårt att säga hur redo jag kan vara och hur det ska gå i min comeback, för det finns fortfarande så många okända faktorer, säger Pernille Blume till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM