Hole-in-one dyrbart för Stenson

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Trea i mål och det andra hole-in-one-slaget i karriären.

Bara ett problem för Henrik Stenson.

– Det är väl 3000 personer som jag ska bjuda på champagne nu? Jag blir ruinerad, där gick hela prischecken, säger den svenske golfstjärnan.

Henrik Stenson hade tätkänning inför den sista dagen av Scandinavian Invitation på Hills GK. Han var tre slag efter ledande Erik van Rooyen, men när han på det sjätte hålet slog till en med hole-in-one så var han plötsligt i delad ledning med sydafrikanen.

Fast varken det eller att han slagit hole-in-one visste han om. Flaggan på det sjätte hålet är nedsänkt, och varken Stenson eller majoriteten av den omkringstående publiken kunde se att bollen gick direkt i hål.

– Jag kunde inte tyda publiken, det är lite halvblint där. Så jag kunde inte se att den var i förrän jag kom ner till green. Det var en trevlig överraskning.

Närmare än så kom han dock inte. Från hål nio och framåt gjorde han åtta par i rad, innan han avslutade rundan med först en bogey på 17:e, och sen en birdie på det sista hålet. 

– Jag såg inte hur jag låg till förrän efter 14:e hålet och då var vi väl lite avhängda. Men jag tror inte att jag hade kunnat konkurrera om segern i dag, de spelade för bra framför mig. 

Tävlingen lämnar nu Hills GK efter två år i rad på västkusten. Och även om inga papper officiellt är påskrivna så tyder det mesta på att Henrik Stenson under de kommande tre åren blir officiell värd för tävlingen, oavsett var i Sverige den spelas nästa gång. 

– Det känns väl redan som att jag varit lite halvvärd den här veckan, så det blir ytterligare ett steg för att göra kopplingen starkare. Det känns som en viktig roll, jag kommer inte alltid att spela, och då behöver vi några killar och tjejer som ska ta över på tourerna runt om i världen. Jag hoppas att vi kan inspirera dem, för det var så här jag själv blev inspirerad en gång i tiden, genom att få titta på bra golf på hemmaplan. 

Han vågade dock inte utlova att han skulle få med sig några andra storstjärnor från USA-touren. 

– Det räcker inte att jag dyker upp igen? Jaja, jag garanterar att jag gör hole-in-one igen de kommande tre åren, det kan inte vara så svårt. När det nu tog 20 år att göra den första…, säger han skämtsamt.

Faktum är att det var Henrik Stensons femte hole-in-one i livet, men bara den andra på tävling. Och den första på Europatouren. 

Den inofficiella traditionen att golfaren ska bjuda alla som såg slaget på champagne hade dock kunnat bli dyrt för svensken.

– Det är väl 3000 personer det? Jag blir ruinerad, där gick hela prischecken. Men de fick se ett bra slag, de får nöja sig med det.

Stenson slutade till slut trea på -14, ett slag och en placering före näst bäste svensk Sebastian Söderberg. Hemmaspelaren gjorde en av söndagens bästa rundor när han gick in på -7, totalt -13. 

Sydafrikanen Erik van Rooyen vann till slut tävlingen efter att ha avslutat med en birdie på det 18:e hålet. 


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Stenson jublar efter sin hole-in-one
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf