”Någon gång måste man växa upp och fatta”

Amanda Zahui om förvandlingen och hemligheterna bakom succén

avMalin Wahlberg

RIGA. Amanda Zahui toppar EM:s returliga och är femte bästa poänggörare.

Nu berättar hon om hemligheterna bakom succén och den stora förändringen.

– Någon gång måste man växa upp och jag börjar äntligen fatta, säger hon.

Inför och efter matchen mot Tjeckien gick Amanda Zahui omkring med ett tjockt bälte runt midjan. Bältet ger värme, masserar och släpper på spänningar. 

Det är bara en liten detalj av det som gör att Zahui orkar spela EuroLeague, WNBA och EM inom loppet av några månader. 

– Det är min tredje säsong inom loppet av ett år och man gör vad man kan för att hålla sig fräsch. Jag måste investera i min kropp, det är den som ser till att jag får pengar i fickan. Någon gång måste man växa upp och jag börjar äntligen fatta. Det handlar om vad man äter och vad man sätter i sig och vad man gör på fritiden, säger stjärnan och fortsätter: 

– Av alla stora spelare jag har smällts med genom åren var det väl någon som smällde det i mig till slut att "ta hand om dig".

”Ändrade hela min kost”

Zahui spelar just nu sin bästa basket hittills i karriären. Innan hon lämnade WNBA gjorde hon 37 poäng i en match för New York Liberty och i EM toppar hon returligan med 11 returer per match och ligger femma i poängligan med 17,7 poäng i snitt. 

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Amanda Zahui

Det är ingen slump. Förändringen i kost, mat och sömn tillsammans med hård träning och meditation har förändrat henne på flera plan.

– Jag ändrade hela min kost och äter inte kött längre och inga mjölkprodukter. Jag har varit vegan en väldigt stor del de två senaste åren, men nu äter jag räkor och lax ibland. Jag har haft coacher som vill att vi ska springa mycket så naturligt har jag gått ner i vikt, säger hon.

”Inte tid för bullshit”

Totalt har Zahui tappat över 30 kilo sedan collegetiden och det har gjort stor skillnad på basketplanen.

– Det är en extrem skillnad. Jag orkar spela 35 minuter och bara springa upp och ner och slåss där nere på blocket och jag har energi. Jag känner mig fräsch när jag vaknar. Jag vet inte om det är mentalt, men jag känner mig lättare och har inte tid för bullshit. Det är som att själen är lättare också, säger hon. 

Det finns en till hemlighet bakom Zahuis framgång.

– Jag har också börjat meditera, det är en grej jag verkligen har fallit för. Jag ber hela tiden, men meditation har blivit en av mina småtricks. Så länge själen mår bra mår kroppen bra. Jämfört med för två år sedan har jag blivit mycket lugnare, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM