Tändstift för 560 kronor kan ha kostat Vettel VM-titeln

Foto: Kazuhiro Nogi / TT / NTB Scanpix

avAnna Andersson

SPORTBLADET

59 Euro - eller 560 kronor.

Det kan ha kostat Ferrari VM-titeln i Formel 1.

– Det handlar om små saker som får väldig stora konsekvenser, säger Ferraris president.

Ferrari och Sebastian Vettel ledde Formel 1 inför sommaruppehållet, men efter lovet har teamet inte vunnit ett enda lopp utan istället haft stora tekniska problem.

I Singapore var Sebastian Vettel inblandad i en startkollision, i Malaysia gick motorn sönder under kvalet och i Japan tvingade ett trasigt tändstift, värt 560 kronor, honom att bryta loppet. Vettel har tagit 45 poäng på fem lopp - VM-ledaren Lewis Hamilton har kört in 118 och han kan också säkra VM-titeln i USA:s GP den 22 oktober.

– När det är en sak som kostar 59 Euro, på en F1-bil som kostar flera miljoner, som går sönder och kostar oss en seger. Att förlora en VM-deltävling på en sådan dum detalj, på en sak som man normalt sett inte ens tänker på, det är väldigt frustrerande, säger Ferraris president Sergio Marchionne till Milano Finanza.

560 kronor kan ha kostat Vettel VM-titeln

Problemen i Malaysia var inte de samma som i Japan, men de har en gemensam närmare. Både gångerna var det en del som Ferrari köpt in som inte höll.

– Vi har haft för mycket problem de senaste veckorna och det måste vi ta tag i. Vi måste också vara väldigt uppmärksamma på de små detaljerna, det gäller alla komponenter som kommer till vårt F1-team och som sedan hamnar i bilen, säger han.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

– Troligen är det så att vi har ignorerat det under en lång tid och de senaste incidenterna har tyvärr påverkat vårt team väldigt mycket. Det handlar om små saker som får väldig stora konsekvenser, vi kommer att analysera det problemet och också lösa det.

Mercedes i topp

Frågan är om det hjälper under årets säsong. Det återstår fyra deltävlingar och Mercedes Lewis Hamilton har greppet om förartiteln och i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet ligger också Mercedes i topp, där måste Ferrari nu hålla undan för Red Bull som harvarit mycket starka under hösten.

– Förarna gjorde misstag i Singapore, det var ett löjligt litet fel som orsakade problemen i Sepang och sedan ett tändstift i Japan. Jag pratar inte om otur, för jag tror inte på det och det är saker som kan hända, framförallt i F1. Nu är det viktigt att vi inte förlorar den tillförsikt som har tagit oss hit. Vi måste komma ihåg att för ett år sedan var det ingen som trodde att vi skulle vara här i dag, säger han.

– Säsongen är inte slut än. Vi har inte förlorat något av mästerskapen, ingenting är klart. Inte än.

ARTIKELN HANDLAR OM