Dubbla publikrekord för innebandy–VM

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: IFF
Bild från Lettland mot Slovakien

Innebandy-VM i Tjeckien är en publik braksuccé.

Trots att kvartsfinaler, semifinaler och final återstår är mästerskapet redan sportens mest välbesökta någonsin.

– Det är en fantastisk kuliss för våra matcher, säger förbundskapten Mikael Hill.

Klockan var tio på morgonen när Lettland mötte Slovakien i innebandy-VM. Inget av lagen hade hemmaplan, inget tydde på en jämn match (det kom att sluta 6–1), ändå satt 7 069 personer på läktarna i O2 Arena i Prag.

Bäst för gruppspelsmatch

Åttondelsfinalen är inte den enda välbesökta matchen hittills under ett mästerskap där arrangörerna på förhand siktade på 200 000 besökare. Prognosen kan vara en aning optimistisk, det återstår att se, men redan är två rekord slagna:

– 12 326 personer såg hemmanationen Tjeckien vinna över Tyskland, vilket var ny toppnotering för en enskild gruppspelsmatch i ett VM.

– 106 694 har hittills bevittnat världens bästa innebandyspelare på plats, vilket är en putsning av det gällande totalrekordet från VM i Göteborg 2014 som hade 104 442 åskådare. Men då ska också noteras att två kvartsfinaler, båda semifinalerna, bronsmatchen, finalen och ett knippe placeringsmatcher återstår.

Stornationerna kvar i VM

– Tjeckiska förbundet har gjort en enorm satsning som verkligen har givit resultat. De är bra på att arrangera VM och att fylla arenor, säger förbundskapten Mikael Hill.

Sportsligt har stornationerna presterat under mästerskapet. Sverige är obesegrat och möter under fredagen Lettland i kvartsfinal. De regerande världsmästarna Finland har haft en aning skakigare väg fram men möter Tyskland i sin kvart.

Vinner favoriterna möter Sverige Schweiz och Finland Tjeckien i semifinalerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM