Meraf Bahta

Meraf Bahta tar timeout: ”Besviken”

Av: 

Pelle Strandman

Meraf Bahta.

Meraf Bahta.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Meraf Bahta anmäldes i helgen till Riksidrottsförbundets dopningsnämnd.

Nu väljer hon att ta ett uppehåll från allt tävlande.

– Jag blev såklart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd, säger Bahta i ett pressmeddelande.

Det var i somras som Meraf Bahta blev föremål för en dopningsgranskning sedan hon för tredje gången dragit på sig en prick i vistelserapporteringen.

Utgången har dock dragit ut på tiden och 29-åringen har sedan fallet blev känt vunnit ett EM-brons på 10 000 meter.

Men i söndags kom beskedet att Riksidrottsförbundets dopningskommission har anmält löparen till dopningsnämnden, som har tagit över ärendet, och yrkar på ett års avstängning.

Till följd av detta väljer nu Meraf Bahta att tills vidare ta ett uppehåll från allt tävlande, något som Svenska Friidrottsförbundet skriver i ett pressmeddelande.

”Klokt av Meraf”

Där låter Bahta hälsa att hon fortfarande hoppas på en friande dom.

– Jag blev såklart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd. Min löpning är mitt liv och det här är ett svårt läge för mig. Därför känner jag att jag behöver få lite lugn och ro omkring mig och väljer därför att ta en timeout från tävlandet för att samla energi, fokusera på min träning och umgås med familj och vänner, säger Meraf Bahta.

Beslutet att ta ett uppehåll är taget i samråd med förbundet.

– Förbundsstyrelsen anser att det är klokt att Meraf avstår från allt tävlande i det läge som ärendet befinner sig i i dag. Vistelserapportering är ett mycket betydelsefullt verktyg för antidopingarbetet och det är därför viktigt att följa reglerna, säger Björn O. Nilsson, förbundsordförande på Svenska friidrottsförbundet, och tillägger:

– Vi har fullt förtroende för Dopingnämndens hantering av frågan och vi följer den fortsatta processen tillsammans med Meraf.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Bahta anmäls – yrkar på ett års avstängning

ÄMNEN I ARTIKELN

Meraf Bahta

Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet