Jämn kamp mellan Vettel och Hamilton på F1-tester

Ferrari och Mercedes likvärdiga inför Australien GP i F1 2019

avAnna Andersson

Foto: Joan Monfort / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Vettel snabbast, men det är jämnt inför Australien GP i F1 2019

BARCELONA. 0,003 sekunder.

Så liten är skillnaden mellan Sebastian Vettel och Lewis Hamilton inför F1-premiären.

– Vi har tidernas mest spännande säsong framför oss, säger den regerande världsmästaren.

Under åtta dagar har F1 testat i Barcelona, de är den tid som stallen har innan det är dags för premiär i Australien om två veckor.

Stallen har testat olika inställningar, nya delar, däck och samlat indata för att jämföra med resultaten från vindtunneln.

Det är uppgifter som de nu kommer att analysera för att försöka utveckla bilarna ännu mer innan det är dags för kval till Australien GP i F1.

– Vår bil har absolut potential, nu kommer vi att analysera testerna och när vi får mer förståelse för hur vår bil fungerar så kommer vi kanske hitta en tiondel till, sa Lewis Hamilton innan han satte sig i bilen för att köra den sista eftermiddagen.

– Det skiljer nog en halv sekund fram till Ferrari, men det är svårt att säga. Det kan vara mer och det kan vara mindre när vi kommer till Melbourne och premiären. Det kan också vara väldigt jämnt.

Jämnt inför Australien GP i F1 2019

Och det var det redan när testerna räknades samman. I sammanställningen av veckans bästa tider skiljde det 0,003 sekunder mellan Sebastian Vettels Ferrari och Hamiltons Mercedes. Den stora skillnaden var dock att Ferrari återigen fick avsluta dagen i förtid sedan bilen gått sönder.

– Styrkan med bilen är att den har en bra balans och det ger förarna ett bra självförtroende, men det är här i Barcelona. Det behöver inte betyda att den har en bra balans på alla banor, utan det kan skilja väldigt mycket, säger Ferraris nye stallchef Mattia Binotto.

– Däremot har vi ett par problem med tillförlitligheten. Dessutom behöver vi förbättra prestandan, vi ser oss inte som favoriter.

Problem för Red Bull

Teamet är inte det enda som tillbringat mycket tid i garaget. red Bull som imponerade den första veckan har tvingats avbryta två racesimuleringar och under fredagen stod bilen stilla i flera timmar sedan Max Verstappen haft problem med växellådan.

Känslan efter de åtta testdagarna i Barcelona är att Mercedes och Ferrari fortfarande har ett övertag, men att mittfältet har kommit närmare och att det dessutom är ännu jämnare än förra året. Efter de fyra förarna från de två toppteamen var Renaults förare Nico Hülkenberg och Daniel Ricciardo femma och sexa i sammanställningen.

– Men å andra sidan är tester tester, där delas inga poäng ut, säger Lewis Hamilton.

– Vi har mycket jobb kvar att göra. Det gäller att vara snabbast i kvalet i Melbourne.

Om två veckor avgörs kvalet till Australien GP i F1 2019.

F1-bloggen med det senaste snacket från testerna i Barcelona

Annas motor - rankingen inför Australien GP i F1 2019

1) Mercedes
Teamet kom med många nyheter under den andra veckan och bilen ser stabilt ut. Även om den inte har levererat överdrivet många snabba tider så ser Mercedes starkt ut och även om teamet inte har hämtat in Ferraris till premiären av F1 2019 så blir det en jämn säsong.
2) Ferrari
Årets Ferrari är grymt snabb, både på ett varv och på längre stinter. Men bilen håller inte i hop. I tisdag var det kylaren, i onsdags var det en fälg som orsakade Sebastian Vettels krasch och under den sista testdagen körde bilen 38 varv innan den fick åka bärgningsbil tillbaka till depån. Det finns fortfarande för stora brister i tillförlitligheten.

3) Toro Rosso
Stabila tider, snabba tider och en stark motor. Toro Rosso har överraskat under testerna. Men vad säger det egentligen?
4) McLaren
McLaren har varit snabb i Barcelona, det pratas om uppvisningsvarv för att visa att teamet är tillbaka, eller visar tiderna mer än så? Teamet har bekräftat att Fernando Alonso ska hjälpa till med utvecklingen av årets - och nästa års bil.

5) Renault
Var fyra i år och vill vara med och slåss om pallplatser i år. Motorn verkar ha gjort framsteg, men det är väldigt jämnt mitt i fältet. Frågan är vilket team som har gjort störst framsteg och som kan hänga när det handlar om att uppdatera bilen under året.

6) Alfa Romeo
Ferrari verkar ge teamet det stöd som det behöver, bilen är tillförlitlig och snabb. Kimi Räikkönen är positiv. Det är en bra början för ett team som jagar för att nå toppen.
7) Haas
Små problem den första veckan och små problem den andra veckan. Kevin Magussen har inte varit nöjd och bilen har stått lite för mycket i garaget.

8) Red Bull
Lika bra som första veckan var, lika trist var den andra. Max Verstappen fick avbryta sin racesimulering och Pierre Gasly kraschade under sin. Även under fredagen stod Verstappens bil i depån i flera timmar sedan han fått problem med växellådan. Där tappade teamet mycket värdefull tid på banan.
9) Racing Point
Lance Stroll drog på sig en röd flagga under torsdagen, annars har Racing Point inte gjort något större väsen av sig under testerna.

10) Williams
Förlusten av tre dagars körning under den första veckan har påverkat teamet som ligger efter i schemat. Enligt stallchefen Claire Williams var den sena förändringen av reglementet för 2019 en av orsakerna till att förseningen.

ARTIKELN HANDLAR OM