Granskning: Ungdomsidrott

”Vi vill inte peta undan killarna”

Profilerna slår larm om svårigheten att nå jämställdhet

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Ja, tjejer ska få träna lika mycket som killar.

Men var?

– Det är svårt att flytta på någon som alltid varit där, säger Danijela Rundqvist, verksamhetschef för Djurgården damhockey, om hallbristen.

Enligt experter och bedömare Sportbladet talat med bryter svenska idrottsföreningar mot barnkonventionen när unga tjejer inte erbjuds lika många träningstillfällen som killar. En konvention som den 1 januari 2020 nu ska bli lag.

”Skulle behöva fler hallar”

Men även om föreningarna då ännu mer aktivt tvingas sträva efter att erbjuda alla samma förutsättningar kan det bli svårt, säger Danijela Rundqvist, verksamhetschef för Djurgården damhockey och en av svensk damhockeys största profiler.

– Jag tror att vi framförallt i Stockholm har en utmaning när det kommer till idrottshallar och ishallar. Vi skulle verkligen behöva fler idrottshallar för olika sporter för att få fram fler träningstider bland annat för tjej- och flickverksamhet, säger Rundqvist och fortsätter:

– Det är svårt att flytta på de som alltid varit där och då kan det bli svårt när killar är vana att ha ett visst antal pass varje vecka. Man vill göra lika för alla men då ser jag hellre att vi får fler möjligheter till hallar än att vi ska peta undan killarna.

Sportbladet har tidigare rapporterat om den nationella anläggningskrisen i Sverige. En verklighet som gör att hälften av landets kommuner tvingas säga nej till barn som vill idrotta.

Danijela Rundqvist, verksamhetschef för Djurgården damhockey

Ministern: Jättehögt upp på min agenda

Bilden delas också av Rundqvists gamla landslagskompis Kim Martin, i dag sportchef i Linköping HC. När Sportbladet ber Martin komma med en önskan till idrottsminister Amanda Lind (MP) pekar 32-åringen på just hallbristen.

– Det är framförallt i Stockholm men även vi i Linköping skulle behöva ishallar. Frågan gör ju att tjejer också kanske får sämre tider. Vårt stora problem är att skapa förutsättningar med och i hallar för att kunna utvecklas.

Kim Martin

Amanda Lind bekräftar att frågan är högt på dagordningen och öppnar nu också för nya konkreta åtgärder för att sätta press på kommunerna att agera.

– Det här ligger jättehögt upp på min agenda och i min dialog med Sveriges kommuner och landsting och det finns ett antal förslag som idrottsrörelsen lagt fram för att motverka anläggningsbristen som finns i dag, säger Lind.

Vad kan ni från statens sida göra?

– De förslag som diskuteras handlar om att snegla på olika incitament. Ett annat förslag som jag vet också diskuteras är att se om det behövs några riktlinjer kring det här när man bygger och planerar nya bostadsområden. Om det också bör kompletteras med det här perspektivet. Men det är förslag som diskuteras och där vi fortfarande behöver ha en djupare diskussion med kommuner och idrottsrörelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Carl Wilhelm, 9, blev petad på lagmiddag: ”Mamma, ska inte jag få spela fotboll?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Granskning: Ungdomsidrott

Barnkonventionen

Danijela Rundqvist

Ishockey