”OS borde alltid gå i diktaturer”

Skidpresidenten på plats i svenska OS-aspiranten Åre: Lättare när du inte behöver fråga folket

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges kulturminister Amanda Lind och Gian-Franco Kasper, ordförande i FIS, under invigningen av alpina VM 2019 i Åre

Mitt under alpina VM i Åre skapar internationella skidförbundets (Fis) president starka reaktioner.

I en intervju med schweiziska Tages-Anzeiger förnekar Gian-Franco Kasper klimatförändringarna och säger att OS ur marknadssynpunkt alltid borde gå i diktaturer.

– De behöver inte fråga folket, säger Kasper.

Gian-Franco Kasper är hela skidsportens mäktigaste man och hedersmedlem i Internationella olympiska kommittén. Just nu är 75-åringen på plats i Åre för alpina VM – orten som hoppas få arrangera de olympiska vinterspelet 2026 i samarbete med bland annat Stockholm.

Men det är en förhoppning Kasper inte uttrycker sig överdrivet entusiastisk kring.

”Är lättare med diktaturer”

Skidpresidenten menar att OS helt enkelt blivit för stort för att europeiska demokratier ska kunna stå värd för spelen.

– Det har blivit enormt och det är därför vi inte längre kan hitta några kandidater. Det är för dyrt och för stort. Det finns för många sporter och alla kostar, säger 75-åringen i en intervju med schweiziska tidningen Tages-Anzeiger.

På frågan om Schweiz kan hoppas på ett OS igen säger Gian-Franco Kasper, som satt i IOK:s styrelse fram till 2018, att han inte tror att något land i Europa kan övertala sin befolkning om att spelen är en bra idé. Så hur hoppas 75-åringen då lösa problematiken?

– Diktaturer kan arrangera spelen, de behöver inte fråga folket, säger Kasper och fortsätter på frågan om han inte bryr sig om de mänskliga rättigheterna:

– Det är helt enkelt lättare med diktaturer. Från ett rent marknadsmässigt perspektiv vill jag bara ha OS i diktaturer. Jag vill inte behöva hålla på och bråka med miljöaktivisterna.

Förnekar klimatförändringarna

Gian-Franco Kasper, som i intervjun också förnekar klimatförändringarna, var medlem i IOK när vinter-OS 2022 tilldelades Peking. På frågan om han inte har någon gräns när det kommer till potentiella OS-värdar drar ändå 75-åringen en linje.

– Jag vill inte åka till ett land och investera i deras skidanläggningar samtidigt som folket svälter. Där drar jag gränsen. Om Qatar skulle söka OS i morgon skulle jag vara emot det.

Tages-Anzeiger: Så du har mer betänkligheter än fotbollen, handbollen och cyklisterna som har hållit eller ska hålla sina VM där?

– Jag håller inte på med politik. I Qatar är det helt enkelt så att det är för mycket sand ovanpå snön.

Gian-Franco Kaspers uttalanden har redan mött hård kritik från flera håll. En talesman för IOK säger till NRK att åsikterna är Kaspers egna och inte delas av kommittén. Internationella skidförbundet säger till tv-kanalen att de inte vill kommentera utspelet under pågående VM.

Publicerad:

LÄS VIDARE