Bekräftat: Simförbundets ordförande avgår – efter slöjdebatt

Ulla Gustavsson avgår som ordförande i simförbundet.

Anledningen ska vara intervjun med Sportbladet där hon kritiserar Riksidrottsförbundets bild på en idrottande flicka med slöja.

– Styrelsen tar den senaste tidens debatt på stort allvar, och har kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Ulla Gustavsson att framgångsrikt leda Svenska Simförbundet, säger vice ordföranden Stefan Persson.

Tidigare i dag rapporterade Dagens Nyheter att Ulla Gustavsson hade fått sparken som ordförande för simförbundet.

Nu bekräftar förbundet att Gustavsson har avgått.

Simförbundets styrelse tar den senaste tidens debatt på stort allvar, och har kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Ulla Gustavsson att framgångsrikt leda Svenska Simförbundet, säger vice ordföranden Stefan Persson i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Ulla Gustavsson har därför valt att avgå som styrelseordförande. Hennes personliga uppfattningar och uttalanden står i kontrast till Svenska Simförbundets strategi och grundsyn, att alla barn ska få plats i vår verksamhet på lika villkor.

Klart är nu att Stefan Persson tar över som tillförordnad ordförande fram till årsmötet våren 2020.

”Uppmuntrar hedersförtryck”

Orsaken till avgången ska vara Gustavssons uttalande i en intervju med Sportbladet i måndags – där hon var starkt kritisk till att barn i slöja förekommer på flera av Riksidrottsförbundets bilder.

– Allt ska inte visas. Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig, sa Ulla Gustavsson då.

Hon menade också att bilder med barn i slöja ”normaliserar förtryck”.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket, sa hon i intervjun.

Liljegren: ”Är ett nederlag”

En person som reagerar starkt på förmiddagens besked att Gustavsson sparkas är Lars Liljegren, tidigare idrottsledare som haft förtroendeuppdrag i bland annat Riksidrottsstyrelsen och Stockholms idrottsförbund. I dag är han hedersordförande för Fäktförbundet.

– Jag är ledsen, besviken och förbannad. Jag tycker att det här är ett nederlag för ganska mycket. För kvinnorna. För simningen. Ett nederlag för yttrandefriheten inom svensk idrott. Hon lämnar in med gråten i halsen, säger han.

Har du pratat med Ulla Gustavsson i dag?

– Ja, hon är en god vän till mig. Jag bryr mig om henne och hon tackar för stödet. Vad har man vänner till om man inte ska ställa upp när det blåser? RF borde stå upp, hon har varit sällsynt duktig och väldigt uppskattad. Vi har inte råd med ett sånt här bottennapp, säger Liljegren.

Är också kritisk till bilden

Lars Liljegren uttalar sig också i samma artikel i Sportbladet som Gustavsson. Även han är kritisk till en bild på en flicka med slöja som tränar sportskytte.

– Om man glömde bort den ljusa lintotten i bakgrunden, han som ser ut som jag gjorde som liten, kan man tro att det är en rekryteringsannons för en militant organisation. Någonstans har det brustit totalt i omdömet. Man har inte gjort ett fel utan flera, sa han i intervjun.

Lars Liljegren menar att varje idrottsledare borde få ha en egen uppfattning i frågan, i brist på generella riktlinjer gällande slöjbärande från Riksidrottsförbundet.

Sportbladet har sökt Ulla Gustavsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.