Finskt VM-rally kan få starta i ny stad

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Arrangören vill att rallyt gästar andra städer

Jari-Matti Latvala på Surkee-sträckan under Jyväskylärallyt.
Foto: AP Lehtikuva
Jari-Matti Latvala på Surkee-sträckan under Jyväskylärallyt.

Arrangörerna av Rally Finland funderar på att utvidga rallyt och involvera fler städer till nästa års VM-tävling.

– Det skulle inte fugnera med Helsingfors, men Lahti och Tampere skulle gå bra, säger Jarmo Mahonen till maxrally.com.

Det handlar inte om att flytta Rally Finland från Jyväskylä, snarare om att inkludera fler städer som det populära VM-rallyt kan gästa, förklarar evenemangschefen Jarmo Mahonen.

Start i ny ort

– Ur affärssynpunkt skulle jag vilja att rallyt besökte andra städer. Kanske kunde vi starta någon annanstans och sedan komma till Jyväskylä. Det skulle inte fungera med Helsingfors, det vore inte rätt stad, men Lahti eller Tampere skulle gå bra och man kunde köra några sträckor där, säger Jarmo Mahonen till maxrally.com.

Anledningen till de nya planerna är att kontraktet ska omförhandlas. Rallyarrangören vill tänka nytt, men huvudplanen är alltså att rallyt blir kvar i Jyväskylä.

– Det är perfekt. Ett av våra krav för att stanna är att vi ska ha inflytande över vad Jyväskylä stad ska göra med marken där vi har serviceplatsen. De kommer att fylla igen lite av sjön så vi kan ha serviceplatsen på ett bättre ställe med en tunnel så man kan se vattnet. Det ska också byggas ett hotell där, säger Mahonen.

Ny superspecial ska byggas

Han bekräftar också att en ny superspecial ska byggas till nästa år. Just nu utreder man flera tänkbara platser för den nya sträckan. Alternativet att återvända till Killeri travbana har arrangörerna valt bort.

– Det gick inte att få dit fler åskådare. Rallyt är en affär och vi tittar på siffrorna. Besöksantalet gick inte ner, men det ökade inte heller, säger Jarmo MAhonen till maxrally.com.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN