Friidrott

”Jag kan bli bättre än någonsin...”

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

Nygift Sanna Kallur på väg tillbaka

FALUN. Det är disigt och råkallt i Falun den här dagen, då de sista löven sakta singlar ned mot joggingspåret utanför Lugnet.

Ett väder som gjort för höst­depressioner.

Men Susanna Kallur kan inte sluta le.

Hon är på väg tillbaka, hon kan springa igen, hon är nygift och hon har bestämt sig för att bli bäst igen.

– Jag tror jag kan komma tillbaka och bli bättre än någonsin, säger hon.

Det är inget dåligt mål för en tjej som har världsrekordet på 60 häck inomhus och var en klar guldkandidat på 100 häck både i VM 2007 och OS 2008.

Sedan tog det tvärstopp.

Hennes stressfraktur i höger skenben krävde operation och sedan har dett varit två år av ständiga komplikationer och bakslag.

Fram till nu. Nu studsar hon fram på lätta ben i joggingspåret, som samtidigt är början på vägen tillbaka.

– Det här är första gången sedan hösten 2007 som jag kan springa och grundträna som jag ska. Och det känns jäkligt gött, säger hon.

– Men jag kommer att tänka jäkligt långsiktigt den här gången och inte sätta upp några mål när jag ska vara tillbaka. Nu ska jag verkligen bygga upp styrkan och det får ta den tid det tar.

Värst i Tyskland

Du har dragits med ett operationssår på smalbenet som inte velat läka?

–Ja, jag tog ut stygnen i början av oktober. Då hade jag tvingats till fyra olika operationer från den 2 juli för att få såret att gå ihop. Efter den första större operationen, fick läkarna skära bort dålig hud tre gånger och dra ihop såret ännu mer. Huden var så tunn att den inte ville läka. Jag fick en väldigt stram vad efter ett tag.

Sanna skrattar åt minnet och vickar på högerfoten.

Hur har du mått rent känslomässigt under den här tiden?

– Det som värst mentalt då jag var nere i Tyskland och fick diagnosen i början av sommaren. När de sa att jag hade en infektion som måste opereras. Sedan har hela sommaren gått med bakslag på bakslag på bakslag. Men till slut orkar man inte bli knäckt längre.

Det gick lite snett redan när du opererade stressfrakturen och två skruvar gick av inne i benet. Du lär ha extremt hårda ben i kroppen?

– Ja, hårt ben och värdelöst skinn. Det sitter kvar två skruvar utan hatt i smalbenet. De gick av under operationen. Nu sitter de fastmurade i skelettet som två armeringsjärn. Men det är inget som besvärar mig. Jag märker det inte ens.

Samtidigt känner du att du inte bara ska komma tillbaka utan bli bättre än tidigare? Hur är det möjligt?

– För att jag känner att jag har det i mig. Alla fystester jag gjorde i våras då jag kunde träna var på samma nivå som då jag var som bäst. En del var till och med bättre. Efter bara fyra häckpass kunde jag springa på 12.78 i New York tidigt i somras. Jag tror häcklöpning är som att lära dig cykla. När du väl kan det så sitter det där.

– Sedan är jag fortfarande hungrig. Det sammantaget gör att jag tror jag kan bli bättre än tidigare.

Hur är det att träna utan syrran Jenny som flyttat till Stockholm?

– Vi har ju alltid tränat ihop, men det har ändå gått bra. Och det är kul att kunna åka till Stockholm då och då och ha någon att bo hos.

Du är 29 år nu och börjar komma till åren. Hur länge tänker du hålla på?

– Jag kommer hålla på länge till. Jag har sagt att jag ska hålla på till OS i Rio 2016 och det håller jag fast vid. Och vadå till åren? Det är det ingen som skulle säga om Zlatan och vi är jämnåriga.

Varit ihop i 13 år

Vad gör du när du inte tränar?

– Jag pysslar med huset. Det finns alltid något att göra där. Senast kittade jag och oljade fönster. Jag gillar småpyssel. De större sakerna får Klas ta hand om.

Ja, du har ju gift dig i hemlighet också?

– Nja, så hemligt var det väl inte. Vi hade planerat en hel del och det var en del människor med på bröllopet i Italien.

Ni har varit ihop länge, du och Klas (Aspling)?

– Ja, tretton år är det väl.

Men du kommer inte att heta Susanna Aspling i framtiden?

– Nej, jag behåller mitt efternamn.

Paret gör som då Carolina Klüft och Patrik Kristiansson gifte sig, då Kristiansson tog namnet Klüft.

Det blir Klas som får heta Kallur i stället. Det är väl inte det sämsta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott