Skön seger för Flodin

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han var snabbast
i Vinterpokalen

Patrik Flodin vann sex av åtta sträckor och var totalsnabbast trots att växelspaken gick av på sista sträckan.
Foto: Backmans Foto
Patrik Flodin vann sex av åtta sträckor och var totalsnabbast trots att växelspaken gick av på sista sträckan.

De tävlar visserligen i olika klasser, Patrik Flodin och Mats Jonsson. Men när helgens andra SM-deltävling summerades så var det Flodin som visade meste mästaren Jonsson vem som verkligen var snabbast genom att ta hem totalsegern.

Vinterpokalen inleddes med att förarna körde en sträcka på Gävle Motorstadion, vilket blev en adrenalinkick för Robert Eriksson, regerande mästare i otrimmat 2WD.

Eriksson halkade nämligen av startrampen när han skulle iväg med sin Renault Clio. Höger framhjul gled av och det tog flera minuter innan Eriksson med hjälp av kartläsaren Jens Thapper och åskådare kunde få upp bilen så han kunde ge sig iväg.

SM-veteranen snabbast igen

En som däremot hade koll på grejorna var Mats Jonsson i klassen trimmat 4WD. Rallyveteranen var snabbast av alla på de båda varven på motorstadion. Jonas Wigren hade inte alls samma fart utan var drygt 7 sekunder bakom Jonsson efter inledningen.

I klassen otrimmat 4WD regerade Patrik Flodin, men Jimmy Joge låg i hasorna efter fredagens två sträckor, Joge var bara 1,1 sekund efter. Ett annat säkert kort var Leif Peterson, som ledde klassen trimmat 2WD efter de två inläedningssträckorna. Förväntade toppförarna Victor Henriksson och Calle Ward fick däremot kämpa och halkade efter i resultatlistan.

I otrimmat 2WD toppade Peo Berglund före Håkan Björkman, men det var bara en sekund mellan dem.

Växelspaken gick sönder

Under lördagen var Patrik Flodin snabb att avgöra sin klass. Trots det moddiga väglaget hade Flodin snott åt sig ett försprång med nästan fem sekunder till Jimmy Joge, och det höll hela vägen in i mål. Men det blev nervöst på slutet.

– Växelspaken small av på sista sträckan och då trodde jag att vi skulle tappa totalledningen. De sista kilometrarna in till mål fick jag inte i vare sig femmans eller sexans växel, säger Flodin i ett pressmeddelande.

Men sex av åtta sträcksegrar räckte både till att vinna klassen och att slå Mats Jonsson i kampen om vem som skulle vara totalsnabbast. Flodin var 7,7 sekunder före.

– Det var verkligen kul att få ge URT-team en totalseger på mina hemmavägar också, säger Flodin belåtet.

Dubbelpunka för Berglund

Det blev favoritsegerar för regerande mästarna Mats Jonsson och Leif Peterson som vann sina respektive klasser. I otrimmat 2WD drog Håkan Björkman det längsta strået medan Robert Eriksson bara slutade fyra. Peo Berglund som ledde länge fick bryta på SS5 efter att ha fått en dubbelpunktering, då tog Björkman över täten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN