Mercedes avstår protest mot Schumachers straff

SPORTBLADET

Nöjer sig med att FIA diskuterar omtalad regel

Foto: Mercedes GP, här representerade av Norbert Haug och Ross Brawn, kommer inte att protestera mot Schumachers tidsstraff.

Mercedes har beslutat att inte gå vidare med sin protest av det straff som Michael Schumacher tilldömdes sedan han kört om Fernando Alonso i sista kurvan av Monacos GP.

Michael Schumacher snodde åt sig sjätteplatsen i slutet av tävlingen och Mercedesteamet menade att det var en korrekt omkörning, medan FIA ansåg att den inte var tillåten eftersom loppet avslutades bakom säkerhetsbilen. Det internationella bilsportförbundet hänvisade till paragraf 40.13 i reglementet och dömde Schumacher till 20 sekunders tidstilläg och därmed flyttades han ner till tolfte plats.

Tolkade flaggor som omstart

Mercedes hade invändningar eftersom man ansåg att meddelandena om att banan var fri samt de gröna flaggor och lampor som tändes efter säkerhetsbilslinjen, signalerade att loppet hade startats om och att det var okej att köra om.

Enligt autosport.com förklarar Mercedes i ett uttalande att ”den meningen verkade delas av majoriteten av stallen med bilar bland de tio främsta, som också gav sina förare instruktioner att tävla ända till mållinjen”.

Fernando Alonso understryker att situationen var komplicerad.

– Jag ville attackera Lewis Hamilton, men teamet förbjöd mig via radion. Att Michael körde om mig förvånade mig inte, säger Alonso till spox.com.

Mercedes valde alltså att gå på de gröna flaggorna trots att man var medvetna om paragraf 40.13. ”Det stod klart när vi diskuterade med funktionärerna efter loppet att de förstod vår tolkning och de erkände att det här var en ny och oprövad situation, men i slutänden höll de inte med om vår tolkning av reglementet”, skriver Mercedes i ett uttalande.

Under söndagskvällen hade Mercedes meddelat FIA att teamet planerade att protestera mot funktionärspanelens beslut, trots att den här typen av straff egentligen inte kan överklagas. Senast i går, tisdag, skulle teamet meddela om man skulle gå vidare i ärendet.

Tar tillbaka protest

Det kommer alltså inte att ske, teamet nöjer sig med att FIA bjudit in till diskussion om paragraf 40.13 för att se om det går att göra reglerna tydligare.

”FIA har gått med på att ta upp paragraf 40.13 på ett möte och se över straffskalan. Vi anser att det 20-sekundersstraff som drabbade Michael är oproportionerligt stort i förhållande till omständigheterna. Trots att vi inte kan vara nöjda med straffet, så är vi glada att FIA har erkänt skälen för vår tolkning av händelsen och Mercedes GP kommer därför inte att lämna in någon protest”, deklarerar stallet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1