Joakim Mangs lämnar Carrera Cup omedelbart

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Drive through-straffet på Karlskoga blev droppen

Foto: Mediaempire
Joakim Mangs vann det första racet på Karlskoga. I det andra fick han ett straff för att inte ha startat om korrekt. Nu lämnar han serien mit ti säsongen.

Den regerande mästaren i Carrera Cup Scandinavia lämnar serien med omedelbar verkan.

– Det är jättetråkigt, jag vill inte ge upp men det är för låg nivå. Jag har fått några punschiga domslut emot mig. Om sex månader får vi se om det här var rätt beslut, säger Joakim Mangs.

Foto: Mediaempire
Det var glada miner för Joakim Mangs efter segern på Karlskoga. Nu lämnar han Porschecupen.

Joakim Mangs har tävlat i Porschecupen under två säsonger och han är regerande mästare. Men efter tre deltävlingar väljer han alltså att hoppa av.

Bakgrunden är det hårda straffet senast i Karlskoga. Mangs vann det första racet, i det andra startade han från pole position och gick upp i ledningen.

Men sedan fick han ett straff för att han inte genomförde en omstart efter säkerhetsbilen på ett korrekt sätt. Mangs fick drive through och rasade ner till tolfte plats, men han körde upp sig och slutade åtta. Besvikelsen över den i Mangs tycke orättvisa behandlingen, fick Porscheföraren att lämna cupen.

– Jag har fått en del domslut emot mig under mina två säsonger. Kommunikationen mellan mig och tävlingsledningen har inte fungerat och nu väljer jag att sluta för jag tycker inte att det finns någon jämnhet i hur förarna bedöms. Det vi har varit överens om på förarmötena har inte gällt under tävling, säger Mangs kritiskt till Sportbladet.

Vill till USA

Nu siktar Joakim Mangs på att försöka slå sig in i den tyska Porschecupen, på lång sikt vill han försöka att ta sig till USA.

– Mitt mål är att tävla i USA, Tyskland är ett steg på vägen dit. Det borde öppna sig någon väg för mig för jag har goda kontakter, säger han.

Förhoppningen är att ta sig in i någon amerikansk långloppsserie och sedan avancera till någon av underserierna till Nascar. Mangs vill köra ovalbana.

– Jag tror att det krävs ungefär ett år där borta för att bygga kontaktnät och köra tävlingar, jag tror att det kommer att kosta ungefär 2-4 miljoner kronor, säger Mangs som de senaste åren haft sponsorstöd så han kunnat bekosta de 3 miljoner det kostat att köra Carrera Cup Scandinavia.

Trots att beskedet om att han lämnar den svenska Porschecupen kommer mitt i säsongen är det inget förhastat beslut.

– Jag skulle inte ha kört alls i år, men jag fick en bra överenskommelse med mitt team. När man är frustrerad är det lätt att man tar fel beslut, men vi har snackat igenom det här ordentligt. Visst är jag ledsen, men jag tror att det här var bra för framtiden.

Kommer inte tillbaka

Mangs är 28 år och tänker framåt.

– Jag är inte purfärsk, det måste hända något. Jag vill köra någonstans där jag kan vinna och utvecklas. Det visar sig om sex månader om jag gjorde rätt eller fel, säger han.

Kan du tänka dig att återvända till Carrera Cup Scandinavia?

– Nej, det finns ingen chans att jag kommer tillbaka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC