Basso lyckades knäcka Arroyo

SPORTBLADET

Toger över rosa tröjan

Ivan Basso är ny ledare i Giro d'Italia.

Stark klättring på 19:e etappen gjorde att han övertog ledningen från spanjoren David Arroyo.

Ett par tuffa bergsetapper och ett tempolopp avslutar årets Giro d'Italia. Fredagens 195 km med tre bergspass och en avslutande klättring till Aprica passade Ivan Basso för i bergen söder om skidorten Bormio tränade han som ung hos släktingar som bor där.

David Arroyo hade efter 18:e etappen 2.27 i försprång till Basso som vann girot 2006. Men upp till sista bergspassagen vid Passo del Mortirolo på 1 854 meter hade Basso och landsmännen Michele Scarponi och Vincenzo Nibali kört ifrån Arroyo med två minuter.

Utför flög Arroyo fram som en galning och tog in halva försprånget och plötsligt såg det ut som att spanjoren skulle få behålla den rosa ledartröjan. Den sista klättringen upp till Aprica knäckte dock Arroyo samt i samma grupp australiske världsmästaren Cadel Evans, kazaken Alexander Vinokourov samt spanjoren Carlos Sastre som alla låg topp sju i sammandraget.

Först i mål var Scarponi på samma tid som Basso och Nibali. Drygt tre minuter bakom rullade Arroyos grupp i mål. I sammandraget är Basso nu 51 sekunder före Arroyo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport