Glimne: ”Det är en personlig tragedi”

SPORTBLADET

Läs Dan Glimnes krönika

På AB:s pokersidor på nätet kunde man nyligen läsa om danske proffsspelaren Peter ”Zupp” Jensen, som efter ett mardrömsår 2009 – utan pengar i en enda turnering, utan några nämnvärda framgångar i något cashgame – nu är bankrutt och dessutom skyldig danska staten en skatteskuld i mångmiljonklassen.

Det är en personlig tragedi, och ett långt fall för en som hyllats och varit uppburen huvudperson i några dokumentärer på TV om poker.

Men baksidan på drömmen om ett glidarliv på femstjärniga lyxhotell är att så få lyckas, och att så många i stället stupar när de inte klarar av svängningarna uppåt och nedåt i spelkapitalet. ”It’s a tough way to make an easy living” är ett klassiskt citat i USA:s pokervärld, och som smakar av bitter erfarenhet.

Sanningen om inte bara poker, utan om allt spel om pengar, är att kan du inte hantera din bankrulle så är du dömd till undergång. Att spela på höga nivåer, långt ovanför vad som kan definieras som nöjeskontot, är förenat med enorma risker där brist på omdöme, eller temporär otur, kan få fatal utgång för dig.

Vårda din bankrulle

Ett klassiskt misstag som många begår är att försöka ”ta igen” förluster snarast, genom att efter en minussession temporärt spela högre än vanligt och hoppas på en kompenserande vinst. Det är frestande att dra paralleller med finansvärlden, och aktieinvesterare som efter en misslyckad affär i desperation ägnar sig åt blankningar och annat. Tänk bara på Nick Leeson, som på egen hand lyckades sänka ansedda Barings Bank efter att ha spelat bort motsvarande nästan nio miljarder kronor.

En bankrulle är till för att vårdas, och byggas upp gradvis genom solitt spel. Livet ut ska du iaktta den sunda regeln att köpa in dig i varje enskild turnering eller cash-game för bara en bråkdel av ditt spelkapital: riktlinjen 3 till 5 procent brukar ofta citeras här. Går du back en tid och ditt spelkapital minskar, SKA du anpassa dig till det genom att gå ned på en lägre nivå och därifrån sikta på att ta dig uppåt igen.

Framgångsrik professionell poker handlar om att stadigt kunna plussa på kontot, på nivåer som du behärskar och dessutom är komfortabelt anpassade till ditt spelkapital.

Ett avskräckande exempel är Nick ”The Greek” Dandolos, från 1920-talet och under tre årtionden framåt USA:s mest omtalade gambler, och som i en intervju på sin ålders höst uppgav att han under sitt liv sammanlagt vunnit – och förlorat – mellan två och tre miljarder dollar. Han dog ensam och totalt utblottad, på juldagen 1966.

Man får hoppas att ett bättre öde väntar på Jensen.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker