Uppgifter: Pichler stoppas från OS

avFilip Durefelt, Malin Wahlberg, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Inga tränare eller läkare som tränade ryska idrottare under Sotji-OS får följa med till Sydkorea.

Det innebär att förbundskaptenen för svenska skidskyttelandslaget, Wolfgang Pichler, stoppas från OS.

– Allt tyder på att han inte får följa med, säger skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin till Sportbladet.

Wolfgang Pichler var förbundskapten för de ryska skidskyttedamerna 2011–2014 och det är denna tidigare tjänst som stoppar honom, något Sportbladet rapporterade om för två veckor.

Flera av Pichlers dåvarande adepter har i efterhand pekats ut som dopade och tre av dem är avstängda från OS på livstid: Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova.

Förbundet var förberedd

På sin hemsida skriver IOK, Internationella Olympiska Kommitté, att ”Inga tränare eller läkare som tränade idrottare som återfinns i Oswald-rapporten kommer få ackreditering till de Olympiska spelen”, något Radiosporten var först med att rapportera.

– Vi har inte fått några namn, men det sannolika är att Wolfgang inte kommer få någon ackreditering till OS, precis som det står. Givetvis kommer vi invänta det formella, men allt tyder på att han inte får följa med, säger skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin till Sportbladet.

Har du talat med Wolfgang efter beskedet?

– Jag ringde honom direkt när jag fick vetskap om pressreleasen och vi har varit medvetna om att det här kunde inträffa sedan ett par dagar tillbaka. Vi var beredda på det hela och nu gäller det att göra allt för att förbereda de aktiva inför OS.

Kan ta in en ersättare

Kommer ni plocka in någon ersättare under mästerskapet?

– Ja, vi får ju i så fall en plats över då som vi kan fylla med någon annan. Det är ju uppbyggt på att man ska ha ett ledarteam på skjutbanan och ute i spåret, så då behöver vi kompletta med någon.

Kan ni överklaga beslutet?

– Nej. Det här är inte ett CAS-ärende. Så IOK beslutar helt självständigt med ackrediteringar och här får vi bara ett besked.

För två veckor sedan avslöjade Sportbladet att Wolfgang Pichler kunde stoppas från OS. Då bedyrade tysken sin oskuld.

Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal.

Peter Reinebo, SOK:s ordförande, lider med Pichler men förstår IOK:s beslut.

– Det är tråkigt för laget och för honom men samtidigt förstår man IOK:s linje och accepterar den. Det är positivt att IOK har tagit så kraftfullt beslut, det är vår grundinställning.

Sportbladet har sökt Wolfgang Pichler utan framgång.

Publicerad: